بارداری و نوزاد

درباره آزمایش های بارداری چه اطلاعاتی دارید؟

بارداری زمان انتظار و گاهی اضطراب است. شاید شما هم در این دوران نگران باشید که کودک شما مشکلی در زمینه سلامتی داشته باشد. در حالی که اکثر نوزادان سالم به دنیا می­آیند، اما این مسئله مهم است که گزینه­های ممکن را برای فهمیدن جزئیات، در مورد سلامت کودک خود بدانید. به ­طور معمول برخی از آزمایش های بارداری در این دوران به شما پیشنهاد می­شود تا هر گونه شرایط مربوط به سلامتی که می­تواند بر شما یا جنین تاثیر بگذارد، شناسایی شود. این آزمایش‌ها می­تواند به شما در انتخاب معاینات بیشتر، مراقبت و درمان در دوران بارداری یا پس از تولد نوزاد کمک کند.

تست های بارداری شامل چه مواردی است؟

اما آزمایش های بارداری شامل چه مواردی است؟ آزمایش های غربالگری که در دوران بارداری ارائه می­شود شامل سونوگرافی (اسکن اولتراسوند) و آزمایش خون است. اسکن اولتراسوند ممکن است شرایط مختلفی را تشخیص دهد و آزمایش خون نیز می­تواند نشان دهد که امکان ابتلا به بیماری­های ارثی یا عفونت­های مختلف وجود دارد یا این­که شرایط نرمال است.

آزمایش­های خون همراه با اسکن می­تواند به بررسی میزان احتمال ابتلای نوزاد به بیماری­های ژنتیکی مختلف کمک کند.

انواع آزمایشات قبل از تولد

پزشک شما ممکن است انواع غربالگری­ها، آزمایش­ها و تکنیک­های تصویربرداری را در طول بارداری به شما توصیه کند. آزمایش­های بارداری برای ارائه اطلاعاتی در مورد سلامت جنین طراحی شده­اند و ممکن است به شما در بهینه­سازی مراقبت­های دوران بارداری و رشد کودکتان کمک کند.

غربالگری ژنتیکی

بسیاری از اختلالات ژنتیکی را می­توان قبل از تولد تشخیص داد. اگر شما یا همسرتان سابقه خانوادگی مربوط به چنین ناهنجاری­هایی داشته باشید، پزشک یا ماما ممکن است آزمایش ژنتیک را در دوران بارداری توصیه کند. نمونه­هایی از مشکلات ژنتیکی که می­توانند قبل از تولد تشخیص داده شوند عبارتند از:

فیبروز سیستیکدیستروفی عضلانی دوشنهموفیلی Aبیماری کلیه پلی­کیستیکبیماری سلول داسی­شکلبیماری تای­ساکستالاسمی

در آزمایش های بارداری، روش­های غربالگری زیر در دوران بارداری انجام می­شود:

تست آلفا فتوپروتئینآمنیوسنتزنمونه­برداری از پرزهای جفتیآزمایش DNA جنین بدون سلولنمونه­گیری از طریق پوست (برداشتن نمونه کوچکی از خون جنین از بند ناف)اسکن با امواج فراصوت

آزمایش های بارداری 3 ماهه اول

آزمایش های بارداری سه ماهه اول ترکیبی از سونوگرافی جنین و آزمایش خون مادر است. فرآیند غربالگری خواهد توانست تعیین کننده نقایص مادرزادی خاص در جنین باشد. آزمایش‌های سه ماهه اول شامل موارد زیر است:

سونوگرافی برای شفافیت نوکال جنین: در این روش جهت بررسی پشت گردن جنین انجام می شود تا مشخص گردد مایع افزایش یافته و این بخش ضخامت لازم را داراست یا خیر.سونوگرافی برای تعیین استخوان بینی جنین: استخوان بینی ممکن است در برخی از نوزادان با ناهنجاری­های کروموزومی خاص مانند سندرم داون دیده شود. با استفاده از سونوگرافی در میان هفته های 11 تا 13 دوره بارداری، این غربالگری انجام می­شود.آزمایش‌های خون مادر: این آزمایش دو ماده موجود در خون همه زنان باردار را اندازه­گیری می­کند که شامل پروتئین پلاسما مرتبط با بارداری و گنادوتروپین جفتی انسان است.

اگر نتایج این تست­های غربالگری غیر طبیعی باشد، مشاوره ژنتیک توصیه می­شود. برای تشخیص دقیق ممکن است آزمایش­های اضافی هم مورد نیاز باشد.

آزمایش های بارداری 3 ماهه دوم

در غربالگری سه ماهه دوم دوره بارداری چندین آزمایش خون الزامی است. این آزمایش‌ها نشان دهنده نقایض مادرزادی بوده و شرایط ژنتیکی خاص نوزادی را نشان می دهد. غربالگری معمولا با نمونه­برداری از خون شما بین هفته­های 15 تا 20 بارداری انجام می­شود که البته انجام آنها در هفته­های 16 تا 18 بهتر به ­نظر می­رسد. این آزمایش‌ها شامل اندازه­گیری موارد زیر است:

پروتئین AFPهورمون استریولهورمون اینهیبینهورمون گنادوتروپین جفتی

سونوگرافی

اسکن اولتراسوند یک تکنیک تشخیصی در کنار آزمایش های بارداری  است که از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصویری از اندام­های داخلی استفاده می­کند. گاهی اوقات یک سونوگرافی غربالگری در طول دوران بارداری برای بررسی رشد طبیعی جنین و تعیین تاریخ زایمان انجام می­شود.

سونوگرافی در دوران بارداری چه زمانی انجام می­شود؟

این روش ممکن است در زمان­های مختلف در دوران بارداری و به ­دلایل متفاوتی انجام شود که شامل موارد زیر است.

3 ماهه اولتعیین تاریخ زایمانمشخص­کردن تعداد جنین و شناسایی ساختار جفتتشخیص حاملگی خارج رحمی یا سقط جنینبررسی رحم و سایر آناتومی لگنتشخیص ناهنجاری­های جنینی (در برخی موارد)3 ماهه دومکمک به آزمایش‌های بارداری قبل از تولد، مانند آمنیوسنتزبررسی آناتومی جنین از نظر ناهنجاریمیزان مایع آمنیوتیکالگوهای جریان خونمشاهده رفتار و فعالیت جنیناندازه­گیری طول دهانه رحمنظارت بر رشد جنین3 ماهه سومبررسی رشد جنیناندازه­گیری میزان مایع آمنیوتیکانجام آزمایش مشخصات بیوفیزیکیتعیین موقعیت جنینارزیابی جفت در آزمایش های بارداری

به­ طور معمول دو نوع سونوگرافی در دوران بارداری انجام می­شود:

شکم: در این نوع سونوگرافی، ژل روی شکم شما اعمال می­شود و مبدل اولتراسوند برای ایجاد تصویر روی شکم می­چرخد.ترانس واژینال: در این روش، یک مبدل اولتراسوند کوچک­تر به واژن شما وارد می­شود و در پشت آن قرار می­گیرد تا تصویری ایجاد کند و اغلب در اوایل بارداری مورد استفاده قرار می­گیرد.

آمنیوسنتز

آمنیوسنتز شامل گرفتن نمونه کوچکی از مایع آمنیوتیک است که جنین را احاطه کرده است و برای تشخیص اختلالات کروموزومی و نقایص باز لوله عصبی مانند اسپینابیفیدا استفاده می­شود. این آزمایش های بارداری برای سایر نقایص و مشکلات ژنتیکی بسته به سابقه خانوادگی شما مورد استفاده قرار می­گیرد.

معمولا برای زنانی که در هفته پانزدهم تا بیستم بارداری در معرض خطر ناهنجاری­های کروموزومی هستند نیز پیشنهاد می­شود. دیگر کاندیدهای این تست زنانی هستند که در زمان زایمان بالای 35 سال سن دارند یا کسانی که آزمایش غربالگری خون مادری غیرطبیعی داشته­اند.

نمونه­برداری از پرزهای کوریونی (CVS)

CVS یک آزمایش قبل از تولد است که شامل نمونه­برداری از بافت جفت می­شود. این بخش حاوی مواد ژنتیکی مشابه جنین است و می­توان آن را از نظر ناهنجاری­های کروموزومی و برخی مشکلات ژنتیکی دیگر آزمایش کرد.

برخلاف آمنیوسنتز، CVS اطلاعاتی در مورد نقص لوله عصبی باز ارائه نمی­دهد، بنابراین زنانی که تحت انجام این آزمایش قرار می­گیرند، برای غربالگری این نقایص نیاز به آزمایش خون بعدی بین هفته­های 16 تا 18 بارداری دارند.

آیا آزمایش های بارداری ضروری است؟

این به شما بستگی دارد که آیا آزمایش غربالگری انجام دهید یا تمایلی به انجام آنها نداشته باشید. این یک مسئله شخصی است که فقط شما می­توانید آن را بررسی کنید. بهتر است هر یک از آزمایش­های غربالگری را که به شما پیشنهاد می­شود با ماما یا پزشک خود در میان بگذارید و تصمیم بگیرید که آیا برای شما مناسب است یا نیازی به انجام آن نیست.

البته برخی از آزمایش های دوره بارداری هستند که به شما توصیه می­شود حتما آنها را انجام دهید و شامل موارد آزمایش خون برای بیماری­های عفونی و تست­های غربالگری نوزادان است. انجام این آزمایش­ها به این دلیل است که نتایج آنها می­تواند به شما یا کودکتان کمک کند که در شرایط جدی، درمان فوری دریافت کنید.

در دوران بارداری به­ طور معمول برای بررسی سلامت مادر و جنین نیاز به انجام آزمایش های بارداری است، شما می­توانید بسته به نظر پزشک خود غربالگری­های مختلفی را در این زمان انجام دهید. به ­طور کلی این آزمایش‌ها شامل سونوگرافی و تست­های خون است که برای اندازه­گیری و بررسی فاکتورهای مختلف انجام می­شود.

در این دوران معمولا سلامت جنین از نظر بیماری­های ژنتیکی مورد بررسی قرار می­گیرد به همین دلیل آزمایش‌های مختلفی برای این منظور نیز انجام می­شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا