
طرز تهیه دسر عربی به انواع مختلف
دسر های عربی (انواع دسر عربی) در جهان به عنوان دسرهای خوشمزه ای بر شمرده می شوند که ترکیبات آنها اکثرا خاص و تشریفاتی است. این دسرها اکثرا شیرین و مجلل بوده و مناسب مجالس و میهمانی ها می باشد. در اینجا قصد داریم جهت آشنایی شما با این دسرها نحوه درست کردن هر یک را توضیح دهیم.
فهرست دسر عربی در این مطلب
طرز تهیه دسر عربی به انواع مختلفدسر عربی لُگیمات یا لُقیماتشیرینی قطایف عربیمسقطی کارامل یا حلوا بحرینیکنافه یا کونفهعیش السریاحلاوت الجبن یا شیرینی پنیریدسر عربی با موزدسر ام علیحلوا دهین نجف
دسر عربی لُگیمات یا لُقیمات
لقیمات از دسر هایی است که در بوشهر و هرمزگان تهیه شده و در کشورهای امارات، هندوستان، مصر و کویت نیز آن را درست می کنند. این دسر با نام لقمه قاضی نیز شناخته شده که به عنوان شیرینی بازاری و خانگی با بستنی، چای یا قهوه میل می شود. مواد لازم جهت تهیه آن:
دو پیمانه آرد سفیدسه قاشق غذاخوری نشاسته ذرتسه قاشق غذاخوری شیر خشک قنادیدو پیمانه ماست چربدو قاشق غذاخوری شکردو قاشق غذاخوری شکریک قاشق غذاخوری خمیر مایه فوری۱/۸ قاشق غذاخوری نمک۲/۱ قاشق چایخوری هل۲/۱ قاشق چایخوری رازیانهسه قاشق غذاخوری روغن مایعروغن مایع جهت سرخ کردنآب ولرم به مقدار لازم
جهت درست کردن دسر لگیمات باید رازیانه، هل، نمک، خمیر مایه فوری، شکر، شیر خشک قنادی، نشاسته ذرت، آرد سفید و تخم مرغ را با هم ترکیب کنید. ماست را کم کم به آن افزوده و آن را خوب هم بزنید تا خمیر شکلی مانند ماست به خود بگیرد. این خمیر باید حالتی شل داشته باشد و ماست به کار رفته در آن باید هم دمای محیط باشد.
بعد از اینکه خمیر آماده شد روی آن را تا یک ساعت بپوشانید و آن را در جای گرم قرار دهید تا خوب برسد. دست خود را با روغن چرب کنید و خمیر حجیم شده را خوب ورز دهید. در ظرفی روغن ریخته و آن را بر روی حرارت قرار دهید و خمیر را به شکل گرد در آورید داخل روغن سرخ کنید. ظرف باید به اندازه ای روغن داشته باشد تا خمیر داخل آن غلتانیده شود. بعد از سرخ شدن آنها را بر روی آبکش بریزید تا روغنش خارج شود.
شیرینی قطایف عربی
از شیرینی های عربی است که معمولا در ماه رمضان استفاده می شود. مواد لازم جهت تهیه آن عبارتند از:
یک قاشق غذاخوری آرد سفیددو قاشق غذاخوری شکریک لیوان دسته دار فرانسوی شیردو قاشق غذاخوری خامه صبحانهیک قاشق غذاخوری نشاسته ذرتیک قاشق غذاخوری پودر نارگیلیک قاشق غذاخوری گلاب
جهت تهیه شربت قطایف باید مواد لازم را آماده کنید.
دو و ۲/۱ لیوان دسته دار فرانسوی شکریک و ۱/۲ لیوان دسته دار فرانسوی آبیک تکه چوب دارچینچهار عدد هلیک قاشق غذاخوری آبلیموی تازهچهار قاشق غذاخوری گلابیک قاشق غذاخوری زعفران دم کرده
ایرمیک و آرد سفید را در ظرفی الک نموده و کم کم شیر و آب ولرم را بیفزایید و خوب هم بزنید تا حالت گلوله ای به خود نگیرد. شکر، نمک، خمیر مایه و جوش شیرین را به این مواد افزوده و به خوبی آنها را هم زده و ورز بدهید. خمیر به دست آمده باید یکدست شود. روی خمیر را پوشانیده و نیم ساعت بگذارید بماند تا ور بیاید. برای درست کردن مایه وسط قطایف، در ظرفی شیر و آرد را ترکیب نموده و آن را بر روی حرارت قرار داده و خوب هم بزنید. توجه کنید غلظتی مانند فرنی داشته باشد. به مواد داخل قابلمه ذرت و شکر بیفزایید و خوب مخلوط کنید. گلاب، پودر نارگیل و خامه صبحانه را با آن ترکیب نموده و خوب هم بزنید. بعد از یکدست شدن مخلوط شعله را خاموش کنید. برای تهیه شربت این شیرینی آب و شکر را بر روی حرارت قرار داده و بعد از حل شدن شکر و جوش آمدن آب حرارت را کم کنید.
دارچین، هل و زعفران را به این مایع افزوده و بگذارید تا ۵ دقیقه با حرارت ملایم بجوشد. سپس مقداری آبلیمو به آن اضافه کنید و زیر شعله را خاموش نمایید. خمیر قطایف را بردارید و یک بار دیگر آن را ورز دهید. تابه ای بردارید و کمی روغن در آن بریزید و بر روی حرارت بگذارید. قسمتی از خمیر را برداشته و به شکل گرد در آورید و بگذارید تا یک طرف آن سرخ شود. همینطور تمام خمیر را یکی یکی سرخ کنید و توجه داشته باشید تنها یک طرف را سرخ نمایید. طرف دیگر آنها که سرخ نشده، وسطشان را حفره ای ایجاد کنید و موادی که برای وسط خمیر درست کردید را داخل این حفره بریزید و با خمیر بالای حفره را ببندید. بعد از اینکه وسط همگی آنها را پر کردید همان سمت را نیز سرخ کنید.
مسقطی کارامل یا حلوا بحرینی
حلوا بحرینی یکی از دسرهای بسیار خوشمزه است که با مواد اولیه زیر تهیه می شود.
یک لیوان دسته دار فرانسوی نشاستهشش لیوان دسته دار فرانسوی آب· ۳/۵ لیوان فرانسوی دسته دار شکریک لیوان دسته دار فرانسوی گلاببه مقدار لازم زعفرانیک قاشق چایخوری پودر هلنصف لیوان فرانسوی دسته دار کرهمغز گردوی خرد شده به مقدار دلخواهپودر بادام و پسته به مقدار دلخواهیک قاشق غذاخوری پودر نارگیل
جهت درست کردن این دسر ابتدا یک لیوان نشاسته را با شش لیوان آب سرد مخلوط نموده و خوب هم بزنید تا مواد حل شوند. سپس چهار لیوان شکر به آن افزوده و این مواد را حرارت دهید. شکر در این فرایند ذوب شده و تبدیل به کارامل و کرم رنگ خواهد شد. بعد از به جوش آمدن آن را هم بزنید زیر شعله را کم کنید تا مواد به غلظت خوبی برسند. سپس هل، گلاب و زعفران را به آن افزوده و خوب هم بزنید و بعد از آن کره، مغز گردوی خرد شده و خلال پسته یا بادام را بیفزایید. این مواد را باید به خوبی هم بزنید تا شکل ژلاتینی به خود بگیرد و بعد از غلیظ شدن، آن را داخل قالب بریزید.
کنافه یا کونفه
در مراسم مذهبی یا ماه رمضان از این دسر استفاده می شود و مواد لازم جهت تهیه این دسر شامل موارد زیر است.
۳۰۰ گرم رشته ترکی کادایف۲۰۰ گرم پنیر ماسکارپونه یا پنیر لبنه۱۵۰ گرم کره۲۰۰ گرم خامه صبحانهبه مقدار لازم پنیر پیتزایک قاشق غذاخوری کره جهت چرب کردن ظرفبه مقدار لازم پسته آسیاب شده یا پودر پسته
مواد لازم جهت تهیه شربت کنافه
دو لیوان شکرپنج لیوان آببه مقدار لازم زعفران دم کردهبه مقدار دلخواه دارچینبه مقدار دلخواه گلاب یا عرق بهارنارنج
برای درست کردن دسر کنافه، باید ابتدا شربت آن را تهیه کنید و برای این کار آب را بجوشانید و شکر را به آن بیفزایید و هم بزنید. بعد از افزودن زعفران بگذارید به همین حالت در حرارت کم تا نیم ساعت بجوشد. گلاب، عرق بهار نارنج و دارچین به آن افزوده و شربت وقتی مانند شهد شد زیر شعله را خاموش کنید. در مرحله بعد رشته های کادایف را باز نموده و خرد کنید و کره ذوب شده را بر روی آنها بریزید. دو قاشق غذاخوری زعفران دم کرده را به آن اضافه کنید.
با کره داخل ظرف پیرکس را چرب نموده و زعفران دم کرده را کف آن بریزید. نصف رشته کادایف را ته ظرف چیده و با دست جهت یکدست نمودن رشته ها آنها را فشار دهید. ماسکارپونه را با خامه داخل ظرفی مخلوط نموده و خامه و پنیر را روی رشته های کادایف بریزید و پنیر پیتزا را بر روی آن بپاشید. بقیه رشته ها را بر روی این مواد ریخته و آنها را فشار دهید تا یکدست شوند. بعد از تنظیم فر در دمای ۱۶۰ درجه، نیم ساعت مواد را داخل فر بگذارید تا پخته شوند. در دقایق آخر با روشن کردن شعله بالایی فر، کنافه آماده شده طلایی خواهد شد. بعد از خارج کردن کنافه از فر، شربت را بر روی آن ریخته و تحمل کنید تا این مایع به داخل دسر نفوذ پیدا کند. سپس پودر پسته را نیز بر روی کنافه بپاشید و به صورت گرم آن را سرد کنید.
عیش السریا
مواد لازم جهت تهیه این دسر عبارتند از:
۱/۲ بسته نان تستچهار لیوان شیر ۱/۴ لیوان شکریک بسته خامهسه قاشق غذاخوری گلابپنج قاشق غذاخوری نشاستهخلال یا پودر پسته به مقدار دلخواهکارامل یا شیره طلایی به مقدار دلخواه
جهت تهیه دسر عیش السریا باید اطراف نان تست را جدا کنید و نان ها را به شکل مربع برش دهید. داخل تابه مقداری کره بریزید و تکه های نان را در آن سرخ نموده و این نان ها را له کنید. شکر و شیر را مخلوط نموده و یک لیوان آن را کنار بگذارید. نشاسته را در این لیوان شیر مخلوط کنید. شیر و شکر باقی مانده را جوشانده و مواد شیر و نشاسته را به آن افزوده و خوب مخلوط کنید. بعد از غلیظ شدن، گلاب و خامه را به آن بیفزایید و عمل هم زدن را تا پنج دقیقه ادامه دهید و بعد زیر شعله را خاموش کنید. داخل ظرفی مواد فرنی، شیره طلایی و نان تست له شده را ریخته و روی آن را با خلال پسته تزئین کنید.
حلاوت الجبن یا شیرینی پنیری
جهت تهیه حلاوت الجبن مواد زیر را آماده کنید.
یک لیوان سمولینا یا آرد سفید۱/۵ لیوان آبدو لیوان پنیر موزارلایک قاشق چایخوری گلاب
مواد لازم جهت تهیه خامه دسر:
نصف لیوان شکردو قاشق غذاخوری نشاسته۱/۴ لیوان آرد۳/۵ لیوان شیر
مواد لازم جهت تهیه دسر
۱/۴ لیوان شکریک قاشق چایخوری گلابیک لیوان شیریک قاشق غذاخوری آبلیمو
جهت تهیه حلاوت الجبن باید مایه خامه را درست کنید و بدین منظور شیر، نشاسته، آرد و شکر را مخلوط نموده و در حین حرارت دادن خوب هم بزنید تا غلیظ شود. سپس زیر شعله را خاموش کنید. جهت درست کردن خمیر دسر آب و شکر را بجوشانید و آرد را به آن بیفزایید. بعد از افزودن گلاب و پنیر موزارلا، ۱۵ دقیقه آن را به شکل ملایم حرارت دهید. بعد از سرد شدن خمیر، آن را بین پلاستیک، پهن کنید. خامه را روی خمیر ریخته و خمیر را رول کنید و برش بزنید. سپس آن را در شربت ریخته و با پودر پسته تزئینش کنید. برای اینکه شربت درست کنید باید شکر و آب، آبلیمو و گلاب را ترکیب نموده و بجوشانید تا غلیظ شود.
دسر عربی با موز
جهت تهیه دسر عربی با موز مواد زیر را تهیه کنید.
دو لیوان شیریک بسته پودر کاراملیک قاشق غذاخوری پودر ژلاتینیک بسته بیسکویت پتی بوریک قاشق مرباخوری کاکائو یا پودر نسکافهدو قاشق مربا خوری خامهیک عدد موزیک بسته ژله با طعم دلخواه
جهت تهیه این دسر ابتدا دو لیوان شیر را با پودر کارامل ترکیب نموده و بگذارید روی حرارت بجوشد. نصف مقدار بیسکویت را در مخلوط کن میکس کنید. سپس پودر نسکافه و خامه را به آن بیفزایید و مواد ژلاتینی را که قبلا با آب حل کرده اید را با آن ترکیب کنید. نصف این مواد را داخل قالب چرب شده ریخته و ۱۰ دقیقه بعد، موز و گردوی خرد شده و دسر باقی مانده را بر روی آن بریزید. این دسر را باید یک ساعت داخل یخچال بگذارید. در مرحله بعد یک بسته ژله را آماده کنید و داخل این قالب بریزید بگذارید تا سفت شود. بعد از آماده شدن دسر آن را با شکلات و موز تزئین کنید.
دسر ام علی
دسر ام علی با مواد زیر تهیه می شود.
سه ورق خمیر هزارلا و فیلو۱۰۰ گرم شکر۵۰۰ میلی لیتر شیر پرچرب۲۵ گرم کشمش۲۵ گرم بادام پوست گرفته۱۲۵ گرم خامه ساده۲۵ گرم خلال یا پودر پستهبه مقدار دلخواه پودر نارگیل
جهت درست کردن دسر ام علی سینی فر را چرب کنید و خمیر هزارلا برش داده شده را داخل آن قرار دهید. سپس فر را با دمای ۱۸۰ درجه گرم نموده و سینی را داخل آن قرار داده تا طلایی شود. سپس در ظرفی شیر و شکر را ترکیب نموده و آن را بجوشانید تا شکر به خوبی حل شود و بادام بدون پوست و کشمش را بیفزایید. بعد از سرد شدن خمیر هزارلا آن را خرد کنید و با پسته، پودر نارگیل، مغز بادام و کشمش مخلوطش کنید. مخلوط شکر، شیر و خامه را نیز بیفزایید. بعد از اینکه این دسر آماده شد آن را در دمای ۲۰۰ درجه تا ۲۰ ثانیه داخل فر بگذارید. بعد از آماده شدن با پودر پسته و پودر نارگیل تزئینش کنید.
حلوا دهین نجف
حلوا دهین نجف در بین عراقی ها محبوبیت زیادی داشته و دارای طبع گرمی است. مواد لازم جهت تهیه این دسر عبارتند از:
یک و ۴/۱ لیوان آرد سفیدیک لیوان شکر۲/۱ لیوان شیر پرچرب۲/۱ لیوان روغن۲/۱ لیوان پودر نارگیل۴۰ گرم روغن حیوانی یا کرهیک قاشق چای خوری پودر هلیک قاشق چای خوری زعفران دم کردهدو قاشق غذاخوری گلابخلال بادام و گردو به میزان لازم
جهت درست کردن دسر دهین نجف، کره را در ظرفی آب نموده و کف قالب را با آن چرب کنید. نیمی از پودر نارگیل را در کف قالب بریزید و مغز گردو را دو تکه کنید و در کف آن پخش کنید. روغن مایع، شیر پرچرب و شکر را حرارت داده و به خوب هم بزنید. زعفران سابیده شده را در لیوانی ریخته و قطعه ای یخ بر روی آن بیندازید تا کم کم آب شود تا زعفران رنگ بدهد.
یک قاشق چایخوری زعفران و گلاب را به مواد حرارت داده شده بیفزایید. شیره خرما را افزوده و مواد را به خوبی هم بزنید تا یکدست شوند. آرد و پودر هل را الک کرده و کم کم آن را به مواد بیفزایید. کره گرم شده را به آن افزوده و مواد را خوب هم بزنید تا یکدست شود. سپس این مخلوط را داخل غالبی ریخته و با خلال بادام و پودر نارگیل روی آن را تزئین کنید. فر را در دمای ۱۵۰ درجه قرار داده و قالب را در طبقه وسط تا نیم ساعت بگذارید تا پخته شود.
سخن پایانی
دسر عربی شیرینی است که در شهرهای جنوبی ایران و در کشورهای عربی بسیار درست می شود و بین مردمان این مرز و بوم محبوبیت زیادی دارد. این دسر بسته به ترکیبات طعم های مختلفی دارد که شما می توانید بسته به ذائقه خود هر کدام را درست کنید.