
امروزه با پیشرفت جوامع بشری بیماری ها هم پیشرفت زیادی کرده اند و یکی از راه های نجات انسان از بیماری های مختلف شناخت کامل طبیعت و آشنایی با خواص گیاهان و میوه ها است.
از مهمترین میوه هایی که در قرآن از آنها نام برده شده است می توانیم به انجیر و زیتون اشاره کنیم که به تازگی یک گروه تحقیقات ژاپنی پی به خواص فوق العاده مصرف یک عدد انجیر و هفت عدد زیتون شده است.
پس از اینکه یکی از قرآن پژوهان مصری اعلام کرد که خداوند در قرآن به انجیر و زیتون قسم خورده است و نام انجیر یک بار و نام زیتون هفت بار در قرآن آمده است ، رییس این گروه مسلمان شد.
کینوا چیست چه خاصیتی دارد
کینوا یکی از دانه های باستانی موجود در جهان است که امروز در برخی کشورهای غربی به صورت محدود جایگزین گندم شده است. گیاه کینوا دارای ۵۰۰۰ سال قدمت می باشد و در شرایط آب و هوایی خیلی بد هم می تواند محصول بدهد.کینوا گیاهی با قدمت ۵۰۰۰ ساله بومی آمریکای جنوبی و کشورهایی مثل بولیوی و شیلی استکه به آن خاویار گیاهی هم میگویند و به عنوان غلات مورد مصرف قرار میگیرد؛ با این حال در ایران هنوز بسیاری از افراد از این دانهها بهصورت گسترده در تهیه انواع متنوعی غذا استفاده نمیکنند.
دانه کینوا کالری کمی دارد و جایگزین برنج و گندم است و به همین دلیل مورد علاقه بسیاری از مردم قرار گرفته است؛ اما جالب است بدانید در واقع دانه کینوا از خانواده اسفناج یا همان تاج خروسیان است.کینوا (به انگلیسی : Quinoa) یک دانه خوراکی کامل است که از ۷۰۰۰ سال پیش در مناطق کوهستانی آمریکای جنوبی کشت شده است. برخلاف تصور عموم کینوا از خانواده ی غلات نبوده و از خانواده ی تاج خروسیان محسوب می شود. جالب است بدانید که ناسا، کینوا را که حاوی مقادیر بالای پروتئین و کربوهیدرات می باشد به عنوان یکی از بهترین مواد غذایی برای تغذیه فضانوردان معرفی کرده است. ۸۰ درصد کینوای جهان در کشور های پرو و بولیوی کشت می شود.
کینوا از دانه های خوراکی پرخاصیت است که از حدود ۵ هزار سال پیش در مناطق پرو، شیلی و بولیوی مصرف می شده و امروزه یکی از محبوب ترین مواد غذایی در سراسر جهان محسوب می شود. از جمله خواص بی نظیر کینوا می توان به لاغری، سلامت قلب، کاهش علائم کم خونی، دیابت، پوکی استخوان، کاهش فشار خون و کلسترول، درمان یبوست و افزایش رشد و طول عمر اشاره کرد. کینوا برای زنان باردار، گیاهخواران، کودکان و بدنسازان نیز بسیار مفید است.
دانه کینوا نه طبع گرمی دارد و نه طبع سردی، طبع این دانههای پرخاصیت معتدل است و به همین دلیل از نظر طب سنتی همه افراد میتوانند آن را مصرف کنند. بنابراین چنانچه دوست دارید بدانید طبع دانه کینوا گرم است یا سرد تا آن را میل نمایید، باید بگوییم لازم نیست نگران طبع آن باشید و میتوانید به راحتی و با هر طبیعتی که بدن شما دارد، دانه کینوا را مصرف کنید. ارزش غذایی کینوا (۱۰۰ گرم پخته شده) کالری : ۱۲۰ چربی : ۲٫۱ گرم کربوهیدرات : ۲۱ گرم پروتئین : ۴٫۳ گرم فیبر : ۲٫۷ گرم
مقادیر بالای ویتامین ها و مواد معدنی در کینوا به بهبود رشد نوزادان و کودکان کمک می کند. کربوهیدرات موجود کینوا به افزایش انرژی در نوزادان و کودکان کمک کرده و برای درمان خستگی و بی حالی آن ها مفید است. فیبر موجود در کینوا به پیشگیری ودرمان یبوست در نوزادان و کودکان کمک می کند.
کینوا به خانواده غلات تعلق ندارد بلکه هم خانواده چغندر و اسفناج است. حدود ۱۲۰ نوع کینوا وجود دارد که از این میان کینوا سفید، قرمز و سیاه مشهورتر هستند جنگجویان اینکا برای حفظ بنیه و انرژی بدن برای جنگ ها، کینوا مصرف می کردند. ناسا کینوا را به عنوان ماده غذایی ایده آل برای سفرهای فضایی اعلام کرده است. از ساپونین روی کینوا برای تولید پاک کننده ها، خمیر دندان و حتی آنتی بیوتیک ها استفاده می شود.
دانه کینوا به سه رنگ سفید، قرمز و مشکی وجود دارد. دانه کینوا سفید که کمی مایل به زرد است، بهتر از بقیه انواع آن بدست میآید و به آن کینوا طلایی نیز میگویند زیرا بعد از پخت خیلی نرم و شیرین است. دانه کینوا قرمز که بعد از پخت به رنگ قهوهای در میآید، بافت خود را حفظ کرده و بیشتر در تهیه سالاد استفاده میشود و دانه کینوا مشکی نیز بعد از پخت رنگ خود را حفظ میکند و از نوع سفید هم شیرینتر است.
کربوهیدرات موجود در کینوا به عنوان یکی از بهترین منابع تولید انرژی برای ورزشکاران و بدنسازان شناخته می شود. کینوا حاوی مقادیر بالای پروتئین و آمینو اسید های ضروری است که به بهبود عضله سازی در تمرینات بدنسازی کمک می کند.
کینوا یکی از خوراکیهای سرشار از پروتئین و کمی شبیه بلغور عربی (couscous) است. بهاندازهی برنج پُرکاربرد است و بهتنهایی یا در غذا مورد استفاده قرار میگیرد و خیلی خوشمزه است. این غله یکی از معروفترین غذاهای سالم در دنیا است. گلوتن ندارد، جزو خوراکیهای سرشار از فیبر است و همهی انواع آمینواسید را داراست. کینوا همچنین سرشار از منیزیم، ویتامینهای گروه B، آهن، کلسیم، پتاسیم، فسفر، ویتامین E و انواع آنتی اکسیدانهای مفید است.
تحقیقات نشان داده که رژیم غذایی حاوی فیبر بالا به کاهش سطح قند خون کمک کرده و خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش می دهد؛ کینوا حاوی مقادیر بالای فیبر است و مصرف آن به ویژه در افرادی که در مرحله ی پیش دیابت هستند، خطر ابتلا به این بیماری را کاهش می دهد. بوتیرات موجود در کینوا دارای خواص ضد التهابی است و با کاهش مقاومت به انسولین به درمان دیابت کمک می کند.
دانشمندان ناسا روی این محصول بهعنوان محصولی مناسب برای کاشت در فضا کار کردهاند. این تصمیم بیشتر بهخاطر مواد مغذی بالا و استفاده و کاشت آسان آن بوده است. بهخاطر مواد مغذی بالا و توانایی کینوا برای ایجاد امنیت غذایی در سرتاسر دنیا، سازمان ملل سال ۲۰۱۳ را «سال بینالمللی کینوا» نامگذاری کرد. سه نوع اصلی کینوا وجود دارد: کینوای سفید؛ کینوای قرمز؛ کینوای سیاه.
کینوا دارای خاصیت ضد التهابی می باشد زیرا باعث تولید مقادیر زیادی بوتیرات در بدن می شود که به درمان بیماری های التهابی کمک کرده و ویتامین B موجود در آن به کاهش سطح هموسیستئین که هورمون التهابی طبیعی در بدن است کمک می کند. کوئرستین و کامفرول موجود در کینوا اثر ضد التهابی و ضد ویروسی داشته و به درمان افسردگی نیز کمک می کند.
کمبود آهن از دلایل اصلی کمبود آهن است و متخصصان معتقدند مصرف کینوا به درمان کم خونی کمک می کند زیرا ۱ فنجان کینوا پخته حاوی حدود ۳ میلی گرم آهن است و این مقدار حدود ۱۵ درصد نیاز روزانه بدن به آهن را تامین می کند. از سوی دیگر کینوا حاوی ریبوفلاوین نیز می باشد که برای تولید هموگلوبین در بدن ضروری بوده و به بهبود اکسیژن رسانی به اندام های بدن کمک می کند.
منیزیم موجود در کینوا با کاهش فشار خون بالا، خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می دهد. مقادیر بالای آنتی اکسیدان های موجود در کینوا به کاهش استرس اکسیداتیو در بدن کمک کرده و باعث سلامت قلب می شود. فیبر موجود در کینوا با کاهش کلسترول خون، احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی و آترواسکلروزیس را کاهش می دهد.
کینوا حاوی مقادیر بالای پروتئین و ۹ آمینو اسید ضروری (آمینو اسید هایی که بدن نمی تواند تولید کند) بوده و به همین دلیل به عنوان یکی از بهترین و غنی ترین منابع پروتئین گیاهی برای گیاهخوران و افراد وگن محسوب می شود. لیزین موجود در کینوا به سنتز پروتئین کمک کرده و خطر ابتلا به کمبود پروتئین در بدن را کاهش می دهد.
فیبر موجود در دانه های کینوا به بهبود عملکرد هضم در دستگاه گوارش و جذب بهتر مواد مغذی در روده کوچک کمک کرده و مانع بروز مشکلات معده و روده و یبوست می شود. ویتامین B موجود در کینوا از جمله تیامین نیز با افزایش تولید اسید هیدروکلریک معده به بهبود هضم و گوارش کمک می کند. ریبوفلاوین باعث تولید بهتر سلول های جداره معده شده و اسید گلوتامیک نیز در بدن به گلوتامین تبدیل و مخاط معده را تقویت می کند.
شاخص گلیسمی سرعت افزایش سطح قندخون را اندازه میگیرد. میدانیم غذاهایی که شاخص گلیسمی بالایی دارند، احساس گرسنگی را افزایش میدهند و باعث چاقی میشوند. این غذاها خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و دیابت نوع ۲ را افزایش میدهند. شاخص گلیسمی گیاه کینوا ۵۳ است که کم محسوب میشود و مناسب رژیم غذایی با شاخص گلیسیمی پایین است. اما باید بدانیم که این گیاه کربوهیدرات بالایی دارد و برای استفاده در رژیمهای کم کربوهیدرات مناسب نیست.
آشنایی با دیگر خواص کینوا
برای اینکه شما سروران گرامی با دیگر خواص کینوا آشنا شوید این بخش را برای شما تهیه نموده ایم.
آشنایی با خواص کینوا
کینوا یکی از دانه های باستانی موجود در جهان است که امروز در برخی کشورهای غربی به صورت محدود جایگزین گندم شده است. گیاه کینوا دارای ۵۰۰۰ سال قدمت می باشد و در شرایط آب و هوایی خیلی بد هم می تواند محصول بدهد.کینوا گیاهی با قدمت ۵۰۰۰ ساله بومی آمریکای جنوبی و کشورهایی مثل بولیوی و شیلی استکه به آن خاویار گیاهی هم میگویند و به عنوان غلات مورد مصرف قرار میگیرد؛ با این حال در ایران هنوز بسیاری از افراد از این دانهها بهصورت گسترده در تهیه انواع متنوعی غذا استفاده نمیکنند.
دانه کینوا کالری کمی دارد و جایگزین برنج و گندم است و به همین دلیل مورد علاقه بسیاری از مردم قرار گرفته است؛ اما جالب است بدانید در واقع دانه کینوا از خانواده اسفناج یا همان تاج خروسیان است.کینوا (به انگلیسی : Quinoa) یک دانه خوراکی کامل است که از ۷۰۰۰ سال پیش در مناطق کوهستانی آمریکای جنوبی کشت شده است. برخلاف تصور عموم کینوا از خانواده ی غلات نبوده و از خانواده ی تاج خروسیان محسوب می شود. جالب است بدانید که ناسا، کینوا را که حاوی مقادیر بالای پروتئین و کربوهیدرات می باشد به عنوان یکی از بهترین مواد غذایی برای تغذیه فضانوردان معرفی کرده است. ۸۰ درصد کینوای جهان در کشور های پرو و بولیوی کشت می شود.
کینوا از دانه های خوراکی پرخاصیت است که از حدود ۵ هزار سال پیش در مناطق پرو، شیلی و بولیوی مصرف می شده و امروزه یکی از محبوب ترین مواد غذایی در سراسر جهان محسوب می شود. از جمله خواص بی نظیر کینوا می توان به لاغری، سلامت قلب، کاهش علائم کم خونی، دیابت، پوکی استخوان، کاهش فشار خون و کلسترول، درمان یبوست و افزایش رشد و طول عمر اشاره کرد. کینوا برای زنان باردار، گیاهخواران، کودکان و بدنسازان نیز بسیار مفید است.
خواص کینوا برای عروس هلندی و طوطی
کینوا نه تنها برای انسان مفید است، بلکه برای پرندگان ما نیز مفید است. کینوا برای طوطی ها بسیار مناسب است زیرا سرشار از کلسیم، پروتئین و فسفر است. آنها می توانند آن را به صورت خام، جوانه زده و پخته شده بخورند. از آن جا که طوطی سانان علاقه زیادی به خوردن برنج دارند و خوردن زیاد برنج نیز برای آنان ضرر دارد، کینوا میتواند جایگزین بسیار مناسبی به جای برنج برای طوطی های شما باشد.
توانید کینوا را به صورت خام سرو کنید. کینوا را می توانید به پرندگان همان طور که خشک است، خیس نشده ارائه دهید با این حال، آنزیم های مفید با خیساندن و یا جوانه زدن آزاد می شوند که کینوای پخته شده اغلب گزینه سالم تری محسوب میشود. اگر طوطی ها در طبیعت با کینوا برخورد می کردند، این ماده خام بود و بله، خوردن آن بی خطر است.
خواص کینوا و جو دوسر
جو دو سر سالهاست که به عنوان یک جز اصلی در رژیم غذایی آمریکایی ها وجود دارد ولی کینوا تنها درچند سال اخیر مطرح شده است، ولی به دلیل ارزش غذایی بالای این دانه توانسته در همین چند سال جایگاه ویژه ای در برنامه غذایی مردم پیدا کند. به گفته وزارت کشاورزی امریکا استفاده هر دو این دانه ها دارای ارزش غذایی بالایی هستند و توصیه می کند که افراد حتما از این دانه ها در برنامه غذایی خود استفاده کنند.
بهترین روش برای کنترل و پیش گیری از دیابت و پیش دیابتی مصرف غلات با کربوهیدرات پیچیده مانند کینوا و جو دوسر است و مصرف این دسته از غلات سودمند بجای گندم و نان سفید. زیرا کینوا و جو دوسر هر دو غله دیابتی ها شناخته شده و از ابتلا به دیابت و تجمع چربی در ناحیه شکم و پهلو جلوگیری می کنند.کینوا فیبر بیشتری نسبت به جو دو سر دارد و شما با اضافه کردن کینوا به رژیم غذایی خود می توانید باعث ترویج سلامت دستگاه گوارش – مبارزه علیه یبوست-کنترل اختلالات گوارشی –مبارزه با گرسنگی – مبارزه با چاقی و جلوگیری از دیابت نوع ۲ شوید.
یک فنجان کینوای پخته شده دارای ۵٫۲ گرم فیبر به همان نسبت جو دو سر دارای ۴ گرم فیبر است. باید توجه داشته باشید که با توجه به تحقیقات صورت گرفته زنان ۱۴% و مردان ۲۰% در روز به فیبر نیاز دارند.
کینوا برای صبحانه
یکی از ویژگیهای بارز محصولات کینوا پروتئین بالای آن است. همانطور که میدانید مصرف مواد پر پروتئین در وعده صبحانه بسیار مفید و برای بدن حائز اهمیت است. دریافت پروتئین بالا توسط بدن، در وعده صبحانه باعث کاهش حس گرسنگی و اشتهای کاذب شده و موثرترین راه برای از دست دادن وزن است. ضمن این که با حفظ توده عضلانی بدن، از شل شدن پوست در فرآیند لاغری جلوگیری میکند. پروتئین بالا در وعده صبحانه باعث افزایش تمرکز و یادگیری در طول روز و یک گزینه عالی برای دانش آموزان و کودکان است. خوردن پروتئین در صبحانه باعث کاهش توده چربی شکم و زیبایی اندام بیشتر میشود. یکی از مواد غذایی که سرشار از پروتئین است، کینوا است. با استفاده از محصولات کینوا میتوان به تنوع بسیار بالایی از غذاهای سرد و گرم، کیک و نان و پنکیک و دسر و … دست یافت. قیمت دانه کینوا در بازار مناسب است و با هر بودجهای میتوانید این محصولات را تهیه کنید
کینوا برای سگ
مانند هر نوع غذای “انسانی”، قبل از اینکه کینوا به سگ خود بدهید، با دامپزشک خود صحبت کنید. اگر سگ شما قبلاً هرگز کینوا نخورده باشد، با مقدار کمی شروع کنید – ممکن است هم برای انسان و هم برای سگ سالم باشد، اما این بدان معنا نیست که هر سگ قادر به هضم آن باشد. یک قاشق چای خوری (یا کمی بیشتر برای نژادهای بزرگتر) مقدار خوبی برای شروع است. می توان آن را در غذای آنها مخلوط کرد، مستقیماً روی قاشق سرو کرد یا حتی با هم سرو کرد.
کینوا مجموعه ای از مزایای سلامتی را برای سگ های ما فراهم می کند. لیست مواد مغذی در کینوا به نظر می رسد بی پایان است، اما شامل کربوهیدرات های پیچیده و اسیدهای آمینه ضروری، فیبر، ویتامین E، آهن، کلسیم، فسفر، روی، کوپر، منگنز، تیامین، منیزیم و پتاسیم و غیره است. این مواد مغذی با افزایش انرژی سگ شما و تیز کردن عملکرد مغز او تا بهبود متابولیسم و تنظیم قند خون با همه مرتبط است، و هنگامی که نوبت به ظاهر آنها می رسد، ویتامین های موجود در کینوا می توانند به درخشش مو ، سالم بودن دندان ها و ناخن های سگ شما کمک کنند .
کینوا برای معده و یبوست
فیبر موجود در کینوا باعث بهبود هضم غذا شده و باعث سلامتی دستگاه گوارش می شود. گلوتامیک اسید موجود در کینوا در معده به گلوتامین تبدیل شده و باعث سلامت مخاط معده میشود.مقادیر بالای فیبر موجود در کینوا به بهبود حرکات روده کمک کرده و باعث پیشگیری و درمان یبوست می شود.
کینوا در رژیم کتوژنیک
کینوآ جزو غلات سرشار از پروتئین است اما به این معنی نیست که مناسب رژیم کتوژنیک باشد. نصف فنجان کینوآ، ۱۷ گرم کربوهیدرات خالص دارد.
کینوا در مقایسه با برنج
برنج از خانواده غلات است اما کینوا از خانواده اسفناجها است ولی به دلیل شباهت کاربرد آن با غلات نوعی شبه غله نیز شناخته میشود.کینوا دانهریزتر از برنج است و هر دانه کینوا حدود ۱-۲ میلیمتر است. رنگ آن بسته به منطقه و شرایط کشت ممکن است تیره یا روشن باشد، اما معمولا کرمی رنگ است. برنج دارای پوستی به نام سبوس است که آن را از ورود بی میکروبها و آفات محافظت میکند. کینوا هم دارای یک پوسته است که آن را از ورود میکروبها و آفات مراقبت میکند. هر دو دانه قبل از مصرف باید از پوسته خود خارج شود. این فراوری که پوستگیری نامیده میشود برخی از خواص برنج را میکاهد. میزان فیبر موجود در دانه کینوا ۵٫۹ و میزان فیبر موجود در برنج ۱٫۷ است. فیبر زیاد موجود در دانه کینوا برای لاغری و چربی سوزی بسیار مفید است.
کینوا و کبد چرب
مصرف کربوهیدرات های پیچیده به تولید یک منبع منظم انرژی کمک کرده و افزایش ناگهانی قند خون جلوگیری می کند. علاوه بر این، دانه های کامل سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است که به عملکرد کبد کمک می کند. برنج قهوه ای، کینوا، جو، و چاودار سرشار از کربوهیدرات های پیچیده هستند.
فواید کینوا قرمز
دانه کینوا به سه رنگ سفید، قرمز و مشکی وجود دارد. دانه کینوا سفید که کمی مایل به زرد است، بهتر از بقیه انواع آن بدست میآید و به آن کینوا طلایی نیز میگویند زیرا بعد از پخت خیلی نرم و شیرین است. دانه کینوا قرمز که بعد از پخت به رنگ قهوهای در میآید، بافت خود را حفظ کرده و بیشتر در تهیه سالاد استفاده میشود و دانه کینوا مشکی نیز بعد از پخت رنگ خود را حفظ میکند و از نوع سفید هم شیرینتر است.
طریقه مصرف کینوا
باید بگوییم کینوا مثل غلات پخته میشود و زمانی در حدود ۱۵ الی ۲۰ دقیقه برای پخت لازم دارد.
طرز تهیه آن مثل برنج است و آن را میتوان حتی به جای برنج نیز مصرف کرد.
کینوا دارای کالری کمی بوده اما سرشار از مواد معدنی و ویتامینها است.
کینوا حاوی پروتئین، منیزیم، فیبر، پتاسیم، آهن، کلسیم، فسفر، ویتامینهای گروه B، ویتامین E و آنتیاکسیدانها
و حتی همه ۹ آمینو اسید ضروری بدن است و از همین موضوع متوجه میشویم که خواص غذایی بالایی دارد.
کینوا را میتوان پخت و جایگزین برنج استفاده کرد یا در انواع سالادها مصرف نمود.
میتوان از کینوا آرد تهیه کرد و در پخت انواع نان و شیرینی فاقد گلوتن از آن استفاده کرد که برای افرادی که به گلوتن حساسیت دارند؛
بسیار مفید است و میتواند جایگزین غلات دیگر شود و ارزش غذایی بالاتری نیز داشته باشد.
از کینوا خام بهعنوان جوانه در سالادها یا خوراکها استفاده میشود.
برای پخت هر ۲ پیمانه کینوا باید از ۲ و نیم پیمانه آب استفاده کرد و اگر کینوا با آب بیشتر پخته شود، نرم شده
و اگر سریع پخته شود، سفت و کرانچی میشود و همه این دو حالت را میتوان به راحتی مصرف کرد
و تنها به ذائقه شما و غذایی که در آن استفاده میکنید، بستگی دارد.
بسیاری از افراد از دانه کینوا در تهیه انواع سوپ، سالادها و خوراکها استفاده میکنند
تا در کنار طعم آن که به خوشمزهتر شدن غذا کمک می کند
و یا جلوهای که ایجاد می کند، از خواص دانه کینوا نیز بهرهمند شوند.