غذاهای ایرانی

انواع خورش ایرانی ~ طرز تهیه 13 خورش خوشمزه ایرانی برای شام و ناهار

معرفی انواع خورش ایرانی خوشمزه

خورش ها از جمله غذاهای اصیل و سنتی ایرانی محسوب می شوند که از دیرباز مهمان همیشگی سفره های ایرانی بوده اند. این نوع از غذاهای جذاب ترکیبی از سبزی و حبوبات و گوشت هستند که اصولا به شکل آبدار پخته می شوند. خورش ها اصولا در کنار برنج و یا همراه با نان سرو می شوند.

می شوند از خورشت ها به عنوان غذای اصلی در مهمانی ها و یا وعده های غذایی متعدد در خانه استفاده کرد. اگر در پی یک لیست کامل و جامع از خورشت های ایرانی مربوط به قومیت و جغرافیای مناطق مختلف ایران هستید به شما توصیه می کنیم حتما در ادامه مقاله همراه ما باشید.

خورش کنگر

مواد لازم خورش کنگر 

گوشت ماهیچه گوسفندی 700 گرمکنگر۲ کیلوگرمپیاز 1 عددروغن 4 قاشق سوپخوریآب لیموترش   ۰٫5 فنجانزعفران 2 قاشق مرباخورینمک و فلفل به میزان لازم

طرز تهیه خورش کنگر

گوشت را تکه تکه می کنیم و به خوبی می شوییم و با پیاز سرخ می کنیم و 3 تا ۴ لیوان آب می پزیم.سپس ساقه های کنگر را تمیز می کنیم و تیغ آن را گرفته و می شوئیم و با 2 تا ۴ قاشق روغن مقداری سرخ می کنیم و درون گوشت می ریزیم تا کنگر نیز پخته شود اما زیاد له نشود . نمک و فلفل و آبلیمو و زعفران را در خورش ریخته و اجازه می دهیم خورش آهسته جوش بخورد و جا بیافتد .برای نیم کیلو گوشت 3 کیلو کنگر نیاز است کنگر را پس از تمیز نمودن و تیغ گرفتن و شستن باید مقداری سرخ کرد و درون گوشت ریخت .خورش کنگر را می شود با نعنا و جعفری آماده نمود ، در این صورت یک کیلو کنگر مورد نیاز است و ترشی آن آب لیمو یا غوره است ، این خورش را با قیمه و لیمو عمانی نیز می پزند. پس از اینکه قیمه و لپه مقداری پخت، کنگر را سرخ و اضافه می کنیم و مقداری رب گوجه فرنگی به آن می زنیم.

خورش کرفس بخارپز

مواد لازم

گوشت خورشتی: یک کیلوپیاز: 3 عددساقه کرفس: 3 لیوانبرگ کرفس: 1 لیوانجعفری: دو لیواننعناع: نصف لیوانگشنیز: یک لیوانرب گوجه فرنگی: ۲ قاشق غذاخوریآب غوره : یک چهارم پیمانهنمک ، زعفرون و روغن : به مقدار لازمآب: سه لیوان

طرز پخت خورش کرفس

کرفس ها را نگینی خرد کنید سپس بخارپز نمایید .پیاز را با مقداری زردچوبه تفت دهید ، سپس گوشت را به آن اضافه نمایید و به خوبی تفت دهید. سه لیوان آب بریزید و اجازه دهید گوشت نیم پز شود ، سپس سبزیجات را به آن اضافه نمایید. هم بزنید و بگذارید که گوشت به صورت کامل بپزد.سپس کرفس ، رب ، زعفران ، نمک و آبغوره را اضافه کنید اجازه بدهید خورشت  به روغن بیفتد. سپس همراه چلو سرو نمایید.مطلب مشابه: طرز تهیه خورش کرفس خوشمزه خانگی با نکاتی برای خوش طعم شدن این غذای ایرانی

خورش گل کلم

مواد لازم

گوشت200 گرمگل کلم 2 عددلپه یک سوم پیمانهپیاز 2 عددلیمو عمانی3عددرب گوجه 3قاشقزعفران دم کردهنمک و زردچوبه و فلفل سیاه به میزان کافیروغن به میزان لازم

طرز تهیه خورش گل کلم

گوشت را به مقدار دلخواه تکه تکه کنید و در روغن با پیاز و زردچوبه و فلفل مقداری تفت بدهید و آب اضافه نمایید و اجازه دهید تا بپزد .گل کلم را به تکه هایی اندازه گردو خرد نمایید و نمک بپاشید و بعد از نیم ساعت با روغن تفت بدهید .افرادی که غذای سرخ کردنی دوست ندارند و یا از روغن خودداری می کنند قادر خواهند بود این خورش را به روش آب پز آماده کنند .لپه را با نمک و آب پخته و در موقع مناسب به گوشت بیافزایید تا همراه گوشت بپزد.موقع پخت، لیمو عمانی و نمک را نیز اضافه کنید . هنگامی که لیموعمانی نرم شد، رب گوجه و گل کلم را اضافه نمایید. گل کلم خیلی سریع پخته و نرم می گردد.سعی کنید به اندازه ای آن را بپزید که موقع کشیدن در ظرف خورش، تکه تکه نشود. سپس پیاز و زعفران را بریزید. ۴ الی ۵ دقیقه بعد خورش شما آماده است.مطلب مشابه: ناهار امروز چی بپزم؟ پیشنهاد خوشمزه ترین غذاها برای وعده ظهر

خورش قیمه مجلسی

مواد لازم

پیاز1عددلپه  200 گرمگوشت 300 گرمروغن 3 قاشق غ خگوجه فرنگی دو عددنمک فلفل به مقدار لازمرب گوجه فرنگی 2 قاشق غ خ

طرز تهیه خورش قیمه

ابتدا 1 عدد پیاز را پوست بکنید و آن ها را خلالی یا نگینی کنید و درون روغن نیمه داغ بریزید و سرخ نمایید تا طلایی شود.پس از سرخ شدن پیازها نوبت  به رب گوجه فرنگی می رسد. یک یا چند قاشق غذاخوری رب گوجه به پیازهای طلایی شده بزنید و بگذارید تا سرخ شود و رنگ باز نماید.البته برای این که خورش خوش رنگ شود و هم غذا غلیظ تر شود، می توانید چند عدد گوجه فرنگی را رنده نمایید و با مقدار کمتری رب مخلوط کنید و درون پیازهای طلایی شده ریخته و اجازه دهید آب گوجه تمام شود و مقداری سرخ گردد. این روش موجب خوشمزه و غلیظ تر شدن خورش می شود.زردچوبه را نیز در این مرحله درون مواد ریخته و مقداری تفت بدهید. همیشه حواستان باشد زردچوبه را سرخ نمایید تا خوشرنگ تر شود. اکنون نوبت اضافه نمودن لپه است، لپه را نیز حدود یک الی دو ساعت با آب ولرم خیس نمایید.البته بهتر است چندین بار آب آن را تعویض کنید و آب تمیز بر لپه ها بریزید. برای این خورش می توانید از گوشت گوساله یا گوسفند استفاده نمایید، ولی خورش قیمه با گوشت گوسفند خوشمزه تر خواهد شد.گوشت را باید ریز تکه کنید و بشویید. پس از این که گوجه فرنگی و رب خوب سرخ شدند می توانید لپه ها را درون یک آبکش بریزید و پس از این که آب آن کاملا گرفته شد آن ها را همراه گوشت به دیگر مواد اضافه نمایید و بر شعله تند مقدار تفت بدهید.اگر تصمیم دارید کمتر از مواد سرخ کردنی استفاده نمایید، می شود لپه و گوشت را سرخ نکنید؛ در این صورت کمی آب داخل ظرف ریخته و گوشت و لپه را اضافه نمایید و بگذارید تا خورش به صورت کامل به جوش بیاید؛ سپس شعله گاز را کم کنید و اجازه دهید خورش خوب بپزد.مطلب مشابه: طرز تهیه خورشت فسنجان؛ خورش فسنجان با مرغ

خورش قلیه ماهی

مواد لازم

یک کیلو ماهی ( شوریده- سنگسر- هامور)یک بوته سیر200 گرم سبزی ( گشنیز و شنبلیله)تمرهندی یک بستهیک عدد پیاززردچوبه و نمک به میزام دلخواهپودر فلفل قرمزآب گوجه فرنگی رب گوجه فرنگی

دستور پخت خورش قلیه ماهی

ماهی را در تکه های ۴×۴ سانتی متر خُرد نموده و بشویید.ماهی که جهت قلیه ماهی استفاده می کنید باید بدون استخوان باشد. به همین علت ماهی های: شوریده – سنگسر – هامور و حلوا سیاه برای تهیه این غذا مناسب می باشند.سبزی این خورشت شامل شنبلیله و گشنیز، هر کدام به میزان 200 گرم می باشد.پیاز خرد شده را با ۳ قاشق روغن، مقداری تفت می دهیم. بعد از آن سیر و شنبلیله و گشنیز ، را با آن مقداری تفت می دهیم.ماهی را با مقداری زردچوبه و نمک، به همراه سبزی ها تفت دهید.بعد شیره تمرهندی و رب گوجه فرنگی را اضافه نموده و قلیه ماهی را با شعله کم به مدت 40 دقیقه بپزید. غذا آماده ی سرو می باشد.مطلب مشابه: طرز تهیه قلیه ماهی غذای پرطرفدار و خوشمزه خوزستانی

قیمه نثار

مواد لازم

برنج : 600 گرمگوشت راسته گوسفندی: 500 گرمزرشك: 60 گرمخلال پسته: 40 گرمزعفران دمی : نصف پیمانهپیاز : 60 گرمروغن مایع : 100 گرمشكر : یك قاشق س خگلاب  : یك قاشق چ خزردچوبه:  یك قاشق چ خخلال نارنج: 50 گرمنمك و فلفل:  به مقدار لازم

طرز پخت قیمه نثار

پیاز را به شکل خلالی خرد نمایید و مقداری در روغن تفت بدهید، بعد از این ‌كه پیازها طلایی رنگ شدند، گوشت را به تكه‌ های مربعی خرد کنید و با پیاز سرخ کنید. نمك، فلفل و زردچوبه را نیز اضافه نمایید و با اضافه نمودن مقداری آب به گوشت حرارت آن را كم کرده تا گوشت پخته شود.داخل قابلمه‌ای آب بریزید و بعد از این‌كه به جوش آمد، برنج را كه از پیش به مدت دو ساعت خیس نموده اید داخل آب جوش به مدت 10 دقیقه بجوشانید و بعد از این ‌كه مقداری نرم شد، آن را آبكش نمایید و به مدت یك ساعت اجازه دهید تا دم بكشد.کمی از برنج را با زعفران مخلوط نمایید، زرشك را نیز در روغن مقداری سرخ کنید. خلال پسته را با شكر مخلوط نمایید و كمی تفت بدهید. خلال نارنج را سه بار با آب گرم بجوشایند تا تلخی آن گرفته شود، بعد ازآن با مقداری شكر و گلاب مخلوط ‌كنید تا كمی شیرین شود، سپس آن ها را مقداری در روغن تفت بدهید.برنج دم كشیده را داخل یك دیس بکشید و روی آن گوشت بریزید و با نثار روی آن را تزیین نمایید. در صورت تمایل می ‌توانید هویج را رنده کنید و روی برنج بریزید.مطلب مشابه: طرز تهیه قورمه سبزی در زودپز + روش پخت سریع قرمه سبزی کارمندی با نکاتی خاص

خورش مرغ ترش شمالی

مواد لازم

سبزیجات: (جعفری، گشنیز، خلی ‌واش)مرغ: یک عددتخم‌مرغ: سه عددروغن و آب‌غوره: به مقدار لازم

طرز تهیه خورش مرغ ترش

ابتدا مرغ را می‌‌پزیم و سپس کمی تفت می‌‌دهیم، از طرفی سبزی را هم سرخ می ‌‌کنیم، آن هنگام مرغ و سبزی را در مقداری آب بریزید و روی اجاق بگذارید… به آن مقداری روغن و آ‌ب ‌غوره اضافه نمایید، کمی که آب آن گرفته شده پیش از سرو، تخم ‌مرغ ‌ها را به آن اضافه نمایید و پس از چند دقیقه، غذا را از روی اجاق بردارید و سرو کنید.

خورش سيب درختی

مواد لازم

گوشت ران گوسفندي: 400 گرمروغن مايع: 3 قاشق غذاخوريبرگ بو: 2 عددپياز: 2 عددآب: 4 ليواننمک و فلفل: به مقدار لازمسيب درختي: 400 گرمپيازداغ: 3 قاشق غذاخوريسرکه: 3 قاشق غذاخوريشيره انگور يا خرما: دو سوم ليوانشاسته ذرت: 2 قاشق غذاخوري

طرز پخت خورش سيب درختي

گوشت را به قطعات 2×2برش بدهید در روغن مايع تفت بدهيد.سپس آن را با پياز و آب به مدت 2 ساعت روي حرارت بپزيد.سپس نمک و فلفل را اضافه نمایید.با ابزار ویژه يا چاقو، وسط سيب را بيرون بیاورید، پوست آن را گرفته و آن را برش بدهيد.در انتهای زمان پخت گوشت، به گونه ای که دو پيمانه از آب آن باقيمانده باشد، پياز و برگ بو را بيرون بیاورید و سيب هاي حلقه شده و پياز داغ را به آن بیافزایید.سرکه را به شيره انگور يا شيره خرما اضافه نمایید خوب هم بزنيد و بعد آن را به خورش اضافه نمایید تا خورش بپزد و سيب ها نرم شوند.نشاسته ذرت را نيز در مقداری آب سرد حل کنید در اواخر پخت به خورش اضافه نمایید.مطلب مشابه: طرز تهیه خورشت انار؛ آموزش تهیه خورشت دونه انار

خورش قلیه میگو

مواد لازم

میگو      500 گرمگشنیز خرد شده     300 گرمشنبلیله خرد شده     400 گرمسیر خرد شده     4 عددپیاز متوسط 2 عددتمر هندی نصف یک بسته ( 1 لیوان )ادویه ( فلفل ، نمک ، زردچوبه )     به مقدار لازمرب گوجه فرنگی     2 قاشق غذا خوری

طرز پخت خورش قلیه میگو 

نخست پياز را سرخ نمایید. بعد از آن سير، ادويه و زردچوبه را نيز اضافه نمایید. سپس سبزى را افزوده و به خوبی سرخ کنید سپس رب و تمر هندى را اضافه کنید و اجازه دهید آرام آرام سبزى سرخ شود و آب آن گرفته شود.نمك را هميشه پس از تمر هندى به قليه اضافه نمایید چون بعضى از تمر ها خودشان نمک دارند. ميگو را جدا با پياز و سير و ادويه سرخ نمایید و سپس به مواد سبزى اضافه کنید و اجازه دهید با حرارت كم پخته شود و جا بيفتد.

خورش ریواس

خورش ریواس به علت طعم ترش ریواس، یكی از لذیذ ترین خورش ‌های فصل بهار می باشد.

این خورش را اگرچه می شود به 2روش پخت اما پخت آن همراه نعنا و جعفری عطر و بوی خیلی خاصی دارد.

مواد لازم

ریواس یك كیلوگرمگوشت بدون استخوان نیم کیلو گرمپیاز 2عددشکر2 تا 3قاشق سوپ‌ خوریروغن، نمك و فلفل به میزان لازمنعنا تازه20 گرمجعفری تازه 300 گرم

طرز تهیه خورش ریواس

نخست پیازها را پوست بکنید، بعد از شستن ریز خرد نمایید. بعد از آن در یك قابلمه مناسب کمی روغن بریزید و بر شعله اجاق‌ گاز بگذارید تا داغ شود. بعد از آن، پیاز را اضافه نمایید و تفت دهید تا طلایی شود.گوشت را به خوبی بشویید و به شکل قیمه‌ای خرد نمایید، بعد از آن به پیاز داغ اضافه کنید، همراه با آن تفت بدهید تا رنگ گوشت تغییر نماید. حالا 2تا3لیوان آب جوش به گوشت و پیاز اضافه كنید، در ظرف را گذاشته و تا پخت كامل گوشت روی حرارت کم اجاق گاز صبر كنید.در این فاصله ریواس ‌ها را پوست بکنید، پس از شستن به قطعات 3سانتی‌متری یا به اندازه 2بند انگشت خرد نمایید. از سوی دیگر نعنا و جعفری را نیز پاك کنید، پس از شستن، ریز خرد نمایید.حالا در یك تابه كوچك، کمی روغن بریزید و روی حرارت قرار دهید تا داغ شود، سپس نعنا و جعفری خرد شده را درون روغن ریخته و تفت دهید.نكته: میزان نعنا نباید زیاد باشد چون باعث تلخ شدن خورش خواهد شد.بعد از اینکه گوشت پخت، نخست نعنا و جعفری سرخ شده را اضافه نمایید و 10 دقیقه  بر روی حرارت بگذارید. پس از آن ریواس را به همراه شكر، نمك و فلفل اضافه نمایید و 15 دقیقه دیگر حرارت بدهید.مطلب مشابه: انواع خورشت با گوشت (غذاهای خورشتی با گوشت قرمز)

خورش آلو مسما

مواد لازم

مرغبه ازای هر نفر يه تكهآلو قيسي2 تا 3 عددآلو سياه2 تا 3 عددپياز2 عددشکر2 قاشق غذاخوريزردچوبهبه میزان دلخواه

طرز تهيه خورش آلو مسما

مرغ رو با مقداری آب و زرد چوبه روی آتش می گذاریم, و بعد از آن که نیم پز شد آلوها را که در روغن سرخ نموده ایم به آن اضافه می کنیم.هنگامی كه مرغ و آلو كاملا” پخت پياز را که پیش از آن سرخ نموده اید به همراه شکر به مقدار گفته شده به آن اضافه نمایید. پس از مقداری جوشیدن ( 3 تا 5 دقيقه ) غذای شما آماده شده است.

خورش ماست

مواد لازم

مرغ يك كيلوگرمماست كيسه‌اي 800 گرمزعفران ساييده ‌شده دو تا سه قاشق غ خپياز سرخ ‌كرده دو تا سه قاشق س خنمك، فلفل و زردچوبه به ميزان دلخواه

طرز تهیه خورش ماست

مرغ، پياز سرخ شده، نمك، زردچوبه و دو ليوان آب را در قابلمه‌اي ریخته و اجازه بدهید به صورت كامل بپزد، به گونه ای كه پس از پخته شدن مقداری آب داشته باشد.زعفران و فلفل را به آن اضافه نمایید و اجازه بدهید چند جوش بخورد.مرغ را از قابلمه بیرون بیاورید و به شکل قطعه قطعه يا درسته درون ظرفي ديگر قرار بدهید.حرارت خورش را ملايم کنید و ماستي كه از پیش هم زده و صاف و يك‌ دست شده را به خورش اضافه نمایید و مخلوط کنید و بلافاصله بر روي مرغ‌ها بریزید. دقت داشته باشيد كه پس از ريختن ماست، نبايد خورش جوش بخورد و فقط در اندازه ای كه ماست گرم شود خورش روي حرارت باقي بماند. مي ‌توانيد اين خورش را با زرشك تزيين نمایید و با برنج سرو كنيد.

خورش آلو اسفناج

مواد لازم

اسفناج خرد شده 500 گرمآلوبرقانی 200 گرمقارچ دکمه ای 250 گرمپیاز متوسط 1 عددپیاز متوسط 1 عددآبلیمو 1 قاشق سوپخوریشکر 1 قاشق سوپخوریزردچوبه 1 قاشق چایخوریادویه دلخواه 1 قاشق چایخورینمک به میزان لازمروغن به میزان لازمطرز پخت خورش آلو اسفناج

طرز تهیه آلو اسفناج

ابتدا اسفناج را پاك كرده و به خوبی بشویید. پس از آنکه کاملا خشک نماییم، آن را به شکل قطعات درشت خرد نمایید. آلوبرقانی را بشویید و حدود 1 ساعت آن را خیس کنید. قارچ را خوب بشویید و  به شکل درسته در غذا استفاده نمایید.بعد از آن پیاز را به شکل نگيني خرد کنید. در یک تابه مناسب مقداری روغن بریزید و آن را بر حرارت قرار بگذازید تا داغ شود، پیاز را درون روغن تفت دهید تا سبک و طلایی شود. سپس زردچوبه و ادویه را اضافه نموده و مخلوط نمایید.در این زمان باید آلو و قارچ را به پیاز داغ اضافه نمایید و مقداری تفت دهيد. پس از دو تا سه دقيقه اسفناج را اضافه کنید و با سایر مواد تفت دهيد. نصف ليوان آب نیز اضافه كنيد. صبر کنید تا مواد پخته شوند و خورش جا بيفتد.شکر و آبلیمو را در یک کاسه کوچک با هم ترکیب نمایید. در آخر پخت، نمک و ترکیب شكر و آبليمو را به خورش اضافه نمایید. پس از چند دقيقه خورش شما آماده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا