
امروزه با پیشرفت جوامع بشری بیماری ها هم پیشرفت زیادی کرده اند و یکی از راه های نجات انسان از بیماری های مختلف شناخت کامل طبیعت و آشنایی با خواص گیاهان و میوه ها است.
از مهمترین میوه هایی که در قرآن از آنها نام برده شده است می توانیم به انجیر و زیتون اشاره کنیم که به تازگی یک گروه تحقیقات ژاپنی پی به خواص فوق العاده مصرف یک عدد انجیر و هفت عدد زیتون شده است.
پس از اینکه یکی از قرآن پژوهان مصری اعلام کرد که خداوند در قرآن به انجیر و زیتون قسم خورده است و نام انجیر یک بار و نام زیتون هفت بار در قرآن آمده است ، رییس این گروه مسلمان شد.
فواید شوید
شوید از نظر طبیعت ، گرم و خشک است. ارزش غذایی شوید (۱۰۰ گرم) کالری : ۳۰۵ چربی : ۱۵ گرم کربوهیدرات : ۵۵ گرم پروتئین : ۱۶ گرم فیبر : ۲۱ گرم . مصلح شوید غوره است. اگر مزاج شما گرم است و با مصرف این گیاه احساس گرمی میکنید بهتر است آن را با کمی غوره یا آبغوره مصرف کنید.شوید در درمان سوء هاضمه ، نفخ(به ویژه نفخ کودکان) و اسپاسم استفاده می شود.
سبزی شوید منبع خوبی برای آهن، کلسیم، منیزیم، منگنز و فیبر غذایی است. فلاونوئیدها، کومارین، اسیدهای فنولیک و پارافین ها از دیگر مواد موثر موجود در این سبزی پرخاصیت و معطر است.تخم شوید آثار درمانی بسیاری دارد از جمله بهعنوان ضد تشنج، ضد درد، باد شکم، ادرارآور و برای تقویت معده و به عنوان ضد التهاب موضعی به کار میرود. برای کسانی که اشتهای زیادی به غذا ندارند و لاغر هستند تخم شوید بهترین دارو است زیرا اشتها را زیاد کرده معده را نیرو میبخشد و انرژی به بدن میدهد. تخم شوید را میتوان برای ناخوشی معده، بیخوابی و ضد گاز معده بکار برد. خانمهای شیر ده که شیر آنها کم است باید حتماً روزی چند بار دم کرده تخم شوید بخورند یا در غذای خود مصرف کنند که بهطور معجزه آسایی شیر آنها زیاد خواهد شد.
استفاده از دم نموده شوید برای منظم کردن قاعدگی مفید است. در طب سنتی از خواص شوید برای برطرف دل درد و نفخ استفاده میشود. شوید خاصیت ضد چربی داشته و مصرف آن در کاهش چربی خون مؤثر است. گیاه شوید، افزایش دهنده شیر مادر بوده و جالب است بدانید شیر حاصله بعد از مصرف این سبزی خاصیت ضد کولیک در نوزادان دارد. و به تسکین دل درد نوزاد یاری میکند.
ویتامین های شوید نام ویتامین مقدار در ۱۰۰ گرم ویتامین A 293.00 میکروگرم ویتامین D 0.00 میکروگرم ویتامین E 0.00 میلی گرم ویتامین K 0.00 میکروگرم ویتامین C 50.00 میلی گرم تیامین (B1) 0.42 میلی گرم ریبوفلاوین (B2) 0.28 میلی گرم نیاسین (B3) 2.81 میلی گرم کولین (B4) 0.00میلی گرم پانتوتنیک اسید (B5) 0.00 میلی گرم ویتامین B6 1.71 میلی گرم فولات (B9) 0.00میکروگرم ویتامین B12 0.00 میلی گرم
موارد استعمال در طب قدیم: شوید از نظر طبیعت، گرم و خشک است. به همین دلیل گرم مزاجان باید آن را با آب لیمو و سکنجبین و آب غوره و ترشی ها بخورند و سرد مزاجان باید آن را با قرنفل و دارچین و عسل بخورند. به طور سنتی از آن برای افزایش ترشح شیر و درمان قولنج نوزادان، سرفه، درد معده، بواسیر، بی خوابی، یرقان، اسکوربوت و زخم ها و به عنوان بادشکن استفاده می کرده اند.
از دیگر خواص شوید در طب سنتی، استفاده از آن برای درمان تنگی نفس، ضعف معده، کبد، طحال و سنگ کلیه و مثانه است. در خصوص بیمارانی که مبتلا به استفراغ شدید هستند و هیچ غذایی حتی آب را نمی توانند در معده خود نگاه دارند بهترین درمان مصرف دم نموده شوید است . تخم شوید اشتها را زیاد نموده، باعث تقویت معده شده و به بدن انرژی میدهد. یکی از خواص جالب شوید استفاده از آن به منظور درمان و تسکین دل درد در دام است. به عنوان مثال برای گوسفند و بز کافی است که مقدار ۳۰ گرم تخم شوید به آنها داد که نفخ و دل درد را ساکت نمایند .
مطالعات و پژوهشهای دانشگاهی زیادی صورت گرفته و نشان میدهد که استفاده از شوید و سایر گیاهان با خواص دارویی مانند دارچین، بابونه و… در کاهش دردهای قاعدگی مؤثر است. هر چند برخی از این آثار، آنچنان مشهود نبوده اما نشان از اثربخشی گیاهان نامبرده داشته است.
پزشکی گیاهی ایران خواص فراوانی را برای شوید قائل است مثلاً در مورد درد شدید و ورم معده از دم کرده شوید بهره میجستند که اثر آرام بخش فوری دارد. از شوید برای دل درد در حیوانات نیز سود برده میشود ودام داران قدیم به خوبی از این موضوع آگاه بودند. مثلاً برای گوسفند و بز کافی است که مقدار ۶۰۰ گرم تخم شوید به آنها داد که نفخ و دل درد را آرام کند. در مورد بیمارانی که مبتلا به استفراغ شدید هستند و هیچ غذایی حتی آب را نمیتوانند در معده خود نگاهدارند بهترین درمان شوید است. این نوع بیماران باید دم کرده شوید را آهسته آهسته بنوشند.
شوید در کنار طعم بینظیرش، دارای خواص بیشمار و ویتامین ها و مواد معدنی فراوان است. شوید هم در غذاهای مختلف استفاده میشود و هم در نان و بهصورت خام و… . شوید با داشتن آنتی اکسیدان فراوان در تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از سرطان نقش پررنگی دارد. همچنین شوید به کاهش کلسترول نیز کمک بسیار میکند.
از سایر خواص شوید میتوان به رفع بی خوابی و افزایش کیفیت خواب اشاره کرد. دو زردینه موجود در شوید یعنی وایسنین (vicenin) و کائمفرول (kaempferol) به تسریع تولید هورمونها در بدن کمک میکنند و باعث احساس آرامش در بدن میشوند. این خاصیت در کنار اثرات مثبت کاروون در بدن بسیار جالبتوجه و مؤثر است. مهمتر از همهی اینها، وجود ویتامین B6 در شوید است که به درمان اختلالات خواب میانجامد. پژوهشها حاکی از آن است که کمبود ویتامین B6 در بدن، باعث افزایش استرس روانی و مشکلات خواب میشود. البته شایان ذکر است که افزایش میزان این ویتامین در بدن هم مانند کمبود آن میتواند باعث اختلالات خواب بشود.
در چین، حتی شوید را برای کمردردهایی که به علت گرفتگی عضلانی باشد به کار میبرند. یک نسخه کهن چینی برای باد فتق نیز از تخم شوید استفاده میکنند. تخم شوید در زنان باردار احتمال سقط جنین را به همراه دارد. برگ و ساقههای شوید برای پایین آوردن چربی خون مفید است.
شوید بهخاطر وجود ۳ مونوترپنی که عنوان شد (لیمونن، کاروون، آنتوفران) دارای خاصیت ضدسرطان است. مونوترپنها، آنزیمهایی موسوم به ﮔﻠﻮﺗﺎﺗﯿﻮن اس. ﺗﺮاﻧﺴﻔﺮاز (glutathione-S-transferase) را تحتتأثیر قرار میدهند و با تحریک این آنزیمها مانع از پا گرفتن سرطان در بدن میشوند. گلوتاتیون بهطور کلی نوعی آنتیاکسیدان مؤثر است و مونوترپنها به تقویت فعالیت آنزیمی آن کمک میکنند. شوید، علاوهبر مونوترپنها و…، حاوی آنتیاکسیدانی قوی برای مقابله با سرطان هم هست و توانایی بدن در مبارزه با سرطان را دو برابر میکند.
شوید را به عنوان منبع بسیار خوبی از کلسیم معرفی می کند .و به عنوان یک ماده معدنی مناسب باعث جلوگیری از تحلیل رفتن استخوان و از دست رفتن تراکم استخوانی می شود سیستم رتبه بندی مواد غذایی ما همچنین شوید را به عنوان منبع خوبی از فیبر در رژیم غذایی و منبع خوبی از مواد معدنی منگنز ، آهن و منیزیم قرار داده است.
مواد معدنی شوید نام ماده معدنی مقدار در ۱۰۰ گرم کلسیم ۱۷۸۴٫۰۰ میلی گرم آهن ۴۸٫۷۸ میلی گرم منیزیم ۴۵۱٫۰۰ میلی گرم فسفر ۵۴۳٫۰۰ میلی گرم پتاسیم ۳۳۰۸٫۰۰ میلی گرم سدیم ۲۰۸٫۰۰ میلی گرم روی ۳٫۳۰ میلی گرم مس ۰٫۴۹ میلی گرم منگنز ۳٫۹۵ میلی گرم سلنیم ۰٫۰۰ میکروگرم
برگهای شوید میتواند موجب کاهش کلسترول بشود. مطالعهای در این حوزه روی موشها انجام گرفته و مشخص شده است که مصرف عصاره و قرص شوید در موشهایی با کلسترول بالا باعث ایجاد اثرات مثبتی روی پروفایل لیپیدی آنها شده است. علاوهبرآن، اثرات شوید روی آنزیمهای کبد، بیان ژنی و فعالیت عمومی آنزیمها هم تأثیرات مثبتی نشان داده است. در این پژوهش، موشهایی که از شوید استفاده کرده بودند یعنی گروه کنترل، نسبت به گروهی که شوید دریافت نکرده بودند، تغییرات مثبت چشمگیری در پروفایل لیپیدی، سطح گلوکز و تعداد آنزیمهای کبدی داشتند.
آشنایی با دیگر خواص شوید
برای اینکه شما سروران گرامی با دیگر خواص شوید آشنا شوید این بخش را برای شما تهیه نموده ایم.
آشنایی با خواص شوید
شوید (به انگلیسی : Dill ) که به نام های شود یا شبت هم شناخته می شود، گیاه علفی یک ساله یا دو ساله است از خانواده ی چتریان است که گل های زرد رنگ و میوه ای قهوه ای رنگ دارد.شوید که با نام های شبت و شِوِد هم شناخته می شود گیاهی است یک یا دو ساله که بومی قاره آسیا می باشد. شوید به همراه گیاهان شناخته شده ای مانند هویج ، کرفس ، زیره ، جعفری ، گلپر و رازیانه در راسته چتریان دسته بندی می شود.
گویند که اصل شوید از ایران و مصر و هند بودهاست و از این کشورها به کشورها و قارّههای اروپا و آمریکا رفته و کشت شدهاست. در اکثر کشورهای اطراف دریای مدیترانه کشت شوید رایج است. در برخی از نواحی این کشورها باد باعث پراکنده شدن بذر شوید و خودرو شدن آن شدهاست بهطوریکه در برخی از چمنزارها یا کنارههای سنگها و پیادهروها و خانههای ییلاقی شوید میروید.
در اروپا تخم شوید در پاییز میرسد و پرندگان کوچک آن را سمّی میدانند به قدری که به آن نزدیک نمیشوند. البتّه احتمال میرود که این هراس به دلیل آن باشد که از بوی تخم شوید خوششان نمیآید زیرا که تخم شوید سمّی نیست. شوید در تمام تابستان گل دارد ولی گل آن از شیره و گردِ گل کمی برخوردار است.
طبیعت شوید گرم و خشک است. شوید منبع خوبی از آنتی اکسیدان ها و فلاونوئید ها، ویتامین A، ویتامین C، ویتامین های B، کلسیم، منگنز و آهن می باشد. گیاه شوید بومی مصر و ایران است و امروزه در بیشتر کشور های جهان استفاده می شود. از شوید تازه و خشک برای تهیه شوید پلو، شوید باقالی پلو، انواع سوپ، سس سالاد، ماست و شوید و انواع ترشیجات استفاده می شود.
شِوید یا شوِد یا شبِت (نام علمی: Anethum graveolens dhi) گیاهی است یکساله یا دوساله که گاهی بلندی آن به یک متر نیز میرسد. ریشه آن راست و مخروطی شکل و سفید است. این گیاه بومی جنوب غربی و آسیا و آسیای میانهاست و امروزه در بیشتر نقاط گیتی از جمله بخشهای جنوب اروپا، ایران، مصر، آمریکا و چین پرورانده میشود. میوه شوید بیضی شکل، مسطح و به درازای ۴ میلیمتر و پهنای ۳ میلیمتر است. رنگ آن قهوهای روشن و در سطح آن برجستگیهایی به رنگ زرد و در کنارههای آن لبه بال مانندی به رنگ زرد روشن دیده میشود.
خواص شوید خشک
شوید خشک کاهش دهنده چربی خون و همچنین درمان کننده سوءهاضمه است .خوردن سائیده شوید خشک با عسل یا مصرف آن به طور موضعی البته با مشورت پزشک رفع علت بواسیر می کند. پاشیدن سائیده خشک شوید، زخم و جراحت چرک دار را به هم آورده خشک می کند و زخم آلت تناسلی را بهبود می بخشد.
شوید خشک سرشار از ویتامین و مواد معدنی و مانند سایر سبزی ها کم کالری است. این سبزی معطر غنی از ویتامین های A ،B ،C و مواد معدنی مانند کلسیم و آهن منیزیم، منگنز، فسفر، سدیم و روی سبب شده تا این سبزی خواص دارویی فوق العاده متنوعی داشته باشد. مصرف شوید خشک برای درمان تنگی نفس و سرفه، تسکین دل درد، درمان درد مفاصل و درد قاعدگی کمک به هضم غذا، جلوگیری از نفخ، تقویت استخوان ها و درمان افسردگی مفید است.
خواص شوید خشک با ماست
شوید خشک با ماست را میتوانید در روز حداقل یکبار مصرف کنید. این ترکیب تاثیر بسیار عالی در کاهش چربی خون دارد. همچنین وجود کمی سیر در آن باعث کاهش فشار خون نیز میشود که به بیماران دیابتی توصیه میکنیم.
خواص شوید دم کرده
دمنوش شوید سرشار از ویتامین A و ویتامین C است. تقریبا هر ۳۰ گرم از این سبزی خوش عطر، ۴۳ درصد از ویتامین A لازم در روز و ۴۰ درصد از ویتامین C لازم برای بدن را به طور روزانه تأمین می کند. اما داستان این دمنوش خوش بو با مواد مغذی بسیار به همین جا ختم نمی شود. این نوشیدنی دارای مقادیری ویتامین B6، کلسیم، آهن، منیزیم و فولات نیز است. علاوه بر داشتن موادی چون ویتامین ها و مواد طبیعی، ترکیبات دیگری هم در آن دیده می شود که خواص ضدمیکروبی دارند.
شما می توانید دمنوش شوید را با استفاده از شوید تازه و خشک در خانه تهیه کنید. نحوه تهیه دمنوش شوید خشک ۲ قاشق چای خوری شوید خشک را در یک فنجان آب جوش بریزید و بگذارید ۱۰ دقیقه بماند تا دم بکشد، دمنوش شوید آماده است، آن را از صافی رد کنید، با عسل شیرین کنید و بنوشید. روش تهیه دمنوش شوید تازه ۶ ساقه ی بزرگ شوید تازه را در ۵۰۰ میلی لیتر آب جوش بریزید و بگذارید ۱۰ دقیقه بماند تا دم بکشد، از صافی رد کنید و در یخچال بگذارید تا سرد شود، مقداری پوست خیار به این دمنوش اضافه کنید و بنوشید. طرز تهیه دمنوش تخم شوید ۲ قاشق چای خوری تخم شوید را در یک فنجان آب جوش بریزید و بگذارید ۱۰ دقیقه بماند تا دم بکشد، آن را از صافی رد کنید و پس از شیرین کردن با عسل بنوشید. دمنوش تخم شوید زرد رنگ بوده و طعم تندی دارد.
دمنوش لیمو عمانی، یکی از نوشیدنی هایی است که دارای طبع سرد و خشک بوده و ترکیب آن با گیاهانی همچون گل گاوزبان و شوید می تواند برای تنظیم فشار و کلسترول خون مفید واقع شود. مواد لازم برای تهیه دمنوش لیمو عمانی و شوید شوید خشک یا تخم شوید ۲ قاشق غذاخوری لیمو عمانی ۳ عدد آب جوش ۴ لیوان عسل ۶ قاشق مرباخوری دستور تهیه : شوید خشک یا تخم شوید را در قوری ریخته، لیموعمانیها را سوراخ کرده و در قوری بریزید. ۴ لیوان آب جوش به قوری اضافه کرده و اجازه دهید با حرارت غیر مستقیم روی بخار کتری یا سماور دم بکشد. ۳۰ دقیقه فرصت دهید تا دمنوش آماده شود، سپس آن را صاف کرده و در فنجان یا لیوان بریزید. پس از اینکه دمنوش ولرم شد، عسل را به دمنوش اضافه کرده و هم بزنید تا در آن حل شود. نکته: از افزودن عسل به دمنوش داغ بپرهیزید، زیرا حرارت و دمای بالا باعث از بین رفتن خواص عسل میشود.
خواص شوید کوهی چیست
نام دیگر شوید کوهی فراله است، این گیاه دارویی به صورت محلی برای مزه دار کردن ماست یا دوغ بسیار مورد استفاده قرار می گیرد، همچنین از شوید کوهی برای شوید پلو نیز استفاده می شود که طعمی بسیار مطبوع داشته و با نمونه شوید شهری کاملا متفاوت است. شوید کوهی به عنوان دمنوش نیز مصرف می شود که برای چربی و فشار و قند خون بسیار مفید است همچنین از شوید کوهی برای درمان کمر درد نیز استفاده می شود.
خواص شوید برای چربی خون و تری گلیسیرید
مقالههای طب نوین تأکید کردهاند که استفاده از شوید تازه باعث کاهش سطح تریگلیسرید و کلسترول خون میشود.دم کرده تخم شوید برای درمان چربی خون مفید است که می توان آن را روزانه به میزان دو استکان مصرف کرد.تخم شوید برای افرادی که مبتلا به چربی خون و کلسترول هستند مفید است. برای تهیه دمنوش این گیاه پرخاصیت تخم شوید را درون آب جوش ریخته و به مدت ده دقیقه بجوشانید. این چای را میتوانید با عسل یا نبات میل کنید. خواص شوید : پایین آورنده ی چربی خون باعث کاهش کلسترول تام،کاهش LDL، افزایش HDL و کاهش تری گلیسرید TG می شود.
مطالعات متعدد نشان داده که شوید تازه و خشک کلسترول ندارد و اسید های چرب موجود در آن هضم، جذب و متابولیسم چربی را در بدن افزایش می دهد به همین دلیل مصرف شوید به کاهش کلسترول و چربی خون بالا کمک کرده و برای پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی مفید می باشد.
خواص شوید برای مرغ عشق
توجه داشته باشید که سبزی هایی مثل شوید، جعفری، کاهو طبیعتی سرد دارند اما تامین کننده ی آهن بدن مرغ عشقها و همچنین اشتها آور و ضد یبوست هستند. برای اینکه طبیعت سرد این سبزی ها را خنثی کنید لازم است به مرغ عشق ها هویج بدهید. هویج طبیعت گرمی دارد. همچنین سرشار از ویتامین A و املاح معدنی است.
خواص شوید برای مو
شوید دارای خواص ضد عفونی کننده قوی بوده و به درمان شپش سر کمک می کند.
خواص شوید و عسل
شوید از نظر طبیعت، گرم و خشک است. به همین دلیل گرم مزاجان باید آن را با آب لیمو و سکنجبین و آب غوره و ترشی ها بخورند و سرد مزاجان باید آن را با قرنفل و دارچین و عسل بخورند.اگر بتوانید آب شوید را با عسل مصرف کنید، سموم بدن و اخلاط غلیظ از معده را از بین میبرد و باعث تحریک استفراغ شده و انجام این کار در فصل بهار برای تصفیه دستگاه گوارش بسیار مفید است.
خواص شوید و شنبلیله
اگرچه شنبلیله در حجم و مقدار زیاد استفاده نمیشود، اما بهتر است بدانید که یک قاشق غذاخوری تخم شنبلیله ۳۵ کالری انرژی دارد و شامل مواد مغذی زیر است: فیبر: ۳ گرم؛ پروتئین: ۳ گرم؛ کربوهیدرات: ۶ گرم؛ چربی: یک گرم؛ آهن: ۲۰ درصد نیاز روزانهی هر فرد؛ منگنز: ۷ درصد از نیاز روزانهی هر فرد؛ منیزیم: ۵ درصد از نیاز روزانهی هر فرد. شنبلیله حاوی مس، آنتی اکسیدان، کولین، تریگونلین، یاموجنین، سارسا ساپوجنین، و دیوسگنین است، وجود همین مواد شیمیایی باعث شده است که شنبلیله یک گیاه پرخاصیت دارویی باشد. مطالعات نشان میدهد که شنبلیله حاوی ساپونین، جینسینگ و فیبر است که میتواند در درمان بسیاری از بیماریها مؤثر باشد. بهطور خلاصه میتوان گفت: تخم شنبلیله خواص زیادی دارد و شامل مواد مغذی مفید مانند فیبر و مواد معدنی لازم برای بدن، مانند آهن و منیزیم است.
شوید در کنار طعم بینظیرش، دارای خواص بیشمار و ویتامین ها و مواد معدنی فراوان است. شوید هم در غذاهای مختلف استفاده میشود و هم در نان و بهصورت خام و… . شوید با داشتن آنتی اکسیدان فراوان در تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از سرطان نقش پررنگی دارد. همچنین شوید به کاهش کلسترول نیز کمک بسیار میکند.
خواص شوید و جعفری
جعفری یکی از پر مصرفترین و قهرمانان سبزیجات معطر است. این سبزی معطر بسیار مغزی بوده
و سرشار از ویتامینC، کلسیم، فیبر، ویتامینB9، آهن و آنتیاکسیدانها میباشد.
سعی کنید همیشه در آشپزخانهتان جعفری داشته باشید و برای تهیه و تزیین غذاها از آن استفاده کنید.
همیشه از جعفری تازه استفاده کنید. خشک کردن جعفری چندان ایدهی جالبی نیست چون خشک شدهی این سبزی خاصیتی ندارد.
کنار مرغ، گوشت و ماهی جعفری گذاشته و داخل سوپ و پورههایتان
نیز از این سبزی معطر استفاده کنید. حتماً داخل سبزی خوردنتان نیز جعفری داشته باشید.
شوید یکی از سبزیجات معطر پرطرفدار است که اتفاقاً خواص فوقالعادهای دارد.
اطبای مصری سالها پیش از این سبزی به عنوان دارو استفاده میکردهاند.
باید بدانید که شوید برای درمان مشکلات معده(به خصوص بی اشتهایی) و همچنین برای رفع اختلالات خواب فوقالعاده است.
حتماً شوید را وارد برنامهی غذاییتان بکنید. چه به صورت سبزی خوردن
و چه در داخل غذاها. تخم شوید را برای درمان بی اشتهایی مصرف کنید.