
امروزه با پیشرفت جوامع بشری بیماری ها هم پیشرفت زیادی کرده اند و یکی از راه های نجات انسان از بیماری های مختلف شناخت کامل طبیعت و آشنایی با خواص گیاهان و میوه ها است.
از مهمترین میوه هایی که در قرآن از آنها نام برده شده است می توانیم به انجیر و زیتون اشاره کنیم که به تازگی یک گروه تحقیقات ژاپنی پی به خواص فوق العاده مصرف یک عدد انجیر و هفت عدد زیتون شده است.
پس از اینکه یکی از قرآن پژوهان مصری اعلام کرد که خداوند در قرآن به انجیر و زیتون قسم خورده است و نام انجیر یک بار و نام زیتون هفت بار در قرآن آمده است ، رییس این گروه مسلمان شد.
آشنایی با خواص دمنوش چای کوهی
چای کوهی به نامهای دیگری مانند توکلیجه و کلکنه نیز مشهور است. طعم چای کوهی تقریبا شبیه ترکیبی از بابونه، نعناع و لیمو است. چای کوهی حاوی ترکیبات شیمیایی شامل هاپیرین، ماده قرمز رنگ هایپریسین، تانن و اسید نیکوتینیک است.چای کوهی گیاهی از تیره نعنا و بومی کشور ایران است که خواص دارویی فراوانی دارد. تاکنون ۷۹ ترکیب از اسانس چای کوهی شناسایی شده است که هر کدام اثربخشی درمانی منحصربه فردی دارند.
کوهی، بسیار خوش عطر و بو و لذیذ است. خواص چای کوهی برای درمان بیماری ها فراوان است. در گذشته، از چای کوهی تنها به عنوان داروی درمان و التیام زخم استفاده میکردند.چای کوهی یا چای چوپان، گیاهی پایا از سردهٔ سنبلهای و بوتهای است. چای کوهی در ارتفاعات و درون صخرهها میروید. نام علمی آن، سیدریتیتس (Sideritis) و یونانی و به معنای آهن است. در زمانهای قدیم از این گیاه برای درمان جراحتهای ناشی از اسلحههای فلزی «سرد» و آهنین در میادین جنگ استفاده میکردند و به همین دلیل نام آن را آهن گذاشتند.
چای کوهی، پشمینه (کلکنه)گیاهی است که در لرستان، دلفان، کرمانشاه آن را پشمینه یا کلکنه یا کلکینه و به زبان ترکی توکلیجه و به فارسی چای کوهی یا چای چوپان یا گل پشمکی یا لولوپشمکی می نامند. گیاهی با ساقه رونده است و گلهایی بصورت سنبله های پنبه مانند و آبی مایل به بنفش دارد. این گل ها کمی معطر و دارای بوی مخصوصی هستند و میوه چای کوهی کپسولی شکل است.
خواص دمنوش چای کوهی در طب سنتی
طبع چای کوهی دارای طبیعت گرم و خشک است که در ایران در دامنه کوه های البرز، کرج، چالوس و مازندران و نقاط غرب ایران به وفور یافت می شود. چای کوهی بسیار کم کالری است و هر فنجان آن حدود ۲۲ کالری دارد. افراد گرم مزاج صفراوی کمتر استفاده بکنند یا بایک مصلح مثل لیمو خشک یا گیاه سرد وتر استفاده کنند.
به علت انرژیزایی و نشاط انگیزی میتواند برای رفع خستگی و بیحوصلگی در افراد افسرده سرد مزاج مورد استفاده قرار گیرد. چای کوهی باعث افزایش اشتها میشود. این گیاه در درمان و بهبود دردهای قاعدگی مؤثر است. گرفتگی صدا را باز میکند و خلطآور است. در مبتلایان به تخمدان پلی کیستیک در کنار دمنوش عناب، دمنوشی مناسب محسوب میشود.
از قدیم، متخصصان طب سنتی برای تسکین علائم آسم، عفونتهای تنفسی و سرفه مصرف چای کوهی را توصیه میکردند. این گیاه دارویی برای درمان بیماریهایی، چون ذاتالریه و برونشیت نیز مؤثر است. گیاه چای کوهی خاصیت خلطآور دارد. دمنوش این گیاه موجب نرم شدن گلو، کاهش التهابات مجاری تنفسی و رفع سرفه میشود. مصرف چای کوهی باعث تخلیه عفونتهای حاصل از انباشت ویروسها و باکتریها در مجاری تنفسی میشود و سینوزیت را درمان میکند.
جوشانده و دمکرده چای کوهی در افزایش تعداد اسپرم آقایان بسیار مؤثر است. مصرف روزانه یک تا دو لیوان از این دمنوش گیاهی به آقایان توصیه میشود. مصرف روزانه یک یا دو لیوان چای کوهی برای مردانی که از ضعف قوای جنسی رنج می برند مفید است و سبب تقویت قوای جنسی آنها می شود.
از خواص چای کوهی میتوانیم به مواردی مانند سلامت پوست، درمان ویروسها، درمان افسردگی، پیشگیری آلزایمر، رفع بیخوابی، کمک به افزایش وزن، ضدعفونی مجاری ادراری، ضد درد و ورم معده، درمان کراز، تسکین درد دنبالچه، ضد سرطان، ضد کرمهای گوارشی، درمان میگرن، درمان اسهال خونی، تقویت قوای جنسی، رفع آرتریت، رفع کم خونی و تقویت سیستم ایمنی بدن اشاره کنیم. زنان باردار به دلیل عوارض چای کوهی در دوران بارداری نباید از این چای استفاده کنند.
یکی از خواص چای کوهی این است که سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند و به درمان سرماخوردگی کمک میکند. چای کوهی خلطآور است و در درمان برونشیت و آسم مؤثر است. دیگر خواص چای کوهی بهبود سوزش معده و زخم است. چای کوهی از اضطراب میکاهد و موجب خواب راحت و عمیق میشود.
برگ، ساقه و گلهای گیاه چای کوهی را در آب جوش قرار داده و آن را دم کرده و چای داغی از آن درست میکنند. این چای، برای درمان برخی از بیماریها و همچنین از سر تفنن، نوشیده میشود. اعتقاد بر این است که چای کوهی، سیستم ایمنی بدن را افزایش میدهد و به درمان سرماخوردگی کمک میکند.
این چای خلط آور بوده و در درمان برونشیت و آسم مؤثر است. همچنین چای کوهی سوزش معده و زخم معده را بهبود میبخشد، از اضطراب کاسته و موجب خواب راحت و عمیق میشود. با وجود اینکه این چای عاری از کافئین است، انرژی بدن را افزایش میدهد.
ماده قرمز رنگی که در برگهای چای کوهی وجود دارد و با فشار دادن برگها از آن استخراج می شود برای التیام زخم ها و درمان سوختگی ها بکار می رود . برای تهیه جوشانده و یا دم کرده این گیاه باید حدود یک قاشق چایخوری برگ و گل خشک گیاه را در دو فنجان آب جوش ریخته و آنرا آنقدر بجوشانید تا یک فنجان باقی بماند سپس آنرا مصرف کنید .
مطالعات فیتوشیمیایی این جنس وجود ترکیبات مختلف هیدروکسل و ترکیبات فنولیک مانند پلیفنولها، تاننها، فلاونوئیدها، ایریدوئیدها، اسید لوگانیک، فنیل اتانوئید گلیکوزیدها، ترپنوئیدها و استروئیدها را در گیاه چای کوهی تأیید میکنند. عصاره گونههای مختلف این جنس از گیاه اثرات دارویی فراوانی دارند. از جمله، ضد التهابی، ضد درد، ضد باکتری، آنتی اکسیدانی، سیتوتوکسیک و ضد آرتریت هستند.
چای کوهی طعم خوبی دارد و برای بیشتر ذائقهها خوشایند است. طعم آن تقریبا شبیه ترکیبی از بابونه، نعناع و لیمو است. بوی این چای، مانند گیاه لیموترش دلچسب است. البته چای کوهی، مانند بسیاری از داروهای گیاهی، به اندازه کافی مورد بررسیهای بالینی قرار نگرفته و فواید آن به شکل علمی اثبات نشده است. بنابراین از این گیاه بهمنظور تشخیص، درمان و معالجه یا پیشگیری از بیماری استفاده نمیشود.
استرس، بیقراری و بیخوابی از جمله مشکلاتی است که در موارد خفیف میتوان با برخی از داروهای شیمیایی و استفاده از داروهای گیاهی آنها را درمان کرد. گیاه چای کوهی مانند گیاه اسطوخودوس داری خواص آرام بخشی و ضد اضطراب است. این گیاه معطر بویی شبیه به نعنا، لیمو و آویشن دارد. عطر بینظیر چای کوهی به تنهایی موجب آرامش ذهن و کاهش استرس میشود.
دانشمندان نروژ و آلمان، با بررسی موشهای آزمایشگاهی که سن آنها بالا بود و علائم بیماری آلزایمر داشتند، فهمیدند که چای کوهی، نهتنها از مقدار پلاک آمیلوئید در مغز کم میکند، بلکه به عملکرد و بقای سیستم عصبی این حیوانات نیز کمک میکند. این گیاه توانست حافظه این موشهای آزمایشگاهی را بهبود بخشد و ظرفیت یادگیری را در آنها افزایش دهد.
از دم کرده گل یا برگ گیاه چای کوهی میتوان به عنوان دهانشویه استفاده کرد. این دمنوش گیاهی خاصیت ضدالتهاب و ضد عفونی دارد که ممکن است برای درمان زخمهای دهان، مشکلات لثه و التهابات گلو مؤثر باشد. استفاده از چای کوهی برای درمان آفتهای دهانی نیز مفید است. افرادی که دچار التهاب گلو و زخم گلو در اثر سرفههای شدید و مکرر شدند، دمنوش سرد شده چای کوهی را غرغره کنند.
طرز تهیه دمنوش چای کوهی
برای تهیه جوشانده، ۱۰ گرم چای کوهی را با دو لیوان آب بگذارند با حرارت ملایم بجوشد تا دوسوم آن باقی بماند و سپس گرم گرم آن را صاف کرده و خورده شود. برای تهیه دمنوش چای کوهی، مقداری از آن را بهمدت ۱۰ دقیقه مانند چای دم کنند.
دمنوش چای کوهی در بارداری
زنان باردار مجاز به خوردن پشمینه (کلکنه) نیستند چون کشنده جنین است. حتی اگر بخور جوشانده این گیاه را در زیر رحم بدهند سبب سقط جنین خواهد شد.
دمنوش چای کوهی در شیردهی
یکی از دغدغه های مادرانه در این زمان افزایش میزان شیر برای تغذیه نوزاد است. مصرف چای گیاهی در افراد باردار ممنوع است و بهتر است چای کوهی در شیردهی نیز مصرف نشود. با توجه به اینکه نتایج دقیقی از تاثیرات منفی چای کوهی بر شیر مادر به دست نیامده، توصیه میکنیم مصرف این چای را تا پایان دوره شیردهی به تعویق بیندازید. در نظر گرفتن احتیاط لازم برای مصرف گیاهان دارویی به سلامت مادر و کودک کمک بیشتری میکند.
دمنوش چای کوهی و آویشن
مواد لازم ۲ قاشق غ آویشن خشک شده ۳ ق غ چای کوهی ۴ ق غ عسل نبات در صورت تمایل جایگزین عسل آبجوش یک قوری . این دمنوش تقریبا مثل چای دم میشه . ابتدا آب روجوش بیارید،،آویشن وچای کوهی رو وعسل یا دوشاخه نبات رو داخل قوری بریزد و آبجوش رو بریزید . حدود بیست دقیقه بذارید دم بکشه و نوش جان کنید . چای کوهی و آویشن خواص بی نظیری دارن،،ازجمله طبع گرمش،برای کسانی که مدام سردی میکنن عالیه . زنان باردار به هیچ وجه استفاده نکنن چون امکان سقط جنین بالامیره . آویشن ضد التهاب گلو وسرفه هستش
دمنوش چای کوهی و عناب
چای کوهی در مبتلایان به تخمدان پلی کیستیک در کنار دمنوش عناب، دمنوشی مناسب محسوب میشود.یکی از خواص چای کوهی این است که سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند و به درمان سرماخوردگی کمک میکند. چای کوهی خلطآور است و در درمان برونشیت و آسم مؤثر است.
دیگر خواص چای کوهی بهبود سوزش معده و زخم است. چای کوهی از اضطراب میکاهد و موجب خواب راحت و عمیق میشود.چای عناب با داشتن مقادیر کافی ویتامین C و سایر فلاونوئیدهای دیگر ، مقدار زیادی آنتی اکسیدان را در هر فنجان دارد ، که می تواند به کاهش التهاب و استرس اکسیداتیو در بدن کمک کند و خطر بیماری های مزمن را کاهش دهد.
دمنوش چای کوهی و دارچین
نوشیدن دمنوشهای خوشمزه و رنگارنگ، فصل سرما را به گرمترین فصل سال تبدیل میکنند. دمنوشهای زنجبیل ، نعنا ، دارچین و عسل ، زعفران ، چای کوهی ، آویشن ، چای سیاه و گل محمدی ، مریم گلی و اسطوخودوس از جمله نوشیدنیهای مفید برای فصل سرما است. دارچین یک ماده ضد میکروبی، ضد قارچی و ضد ویروسی است و با تقویت سیستم ایمنی بدن از سرماخوردگی و آنفولانزا پیشگیری میکند.
یکی از خواص چای کوهی این است که سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند و به درمان سرماخوردگی کمک میکند. چای کوهی خلطآور است و در درمان برونشیت و آسم مؤثر است. دیگر خواص چای کوهی بهبود سوزش معده و زخم است. چای کوهی از اضطراب میکاهد و موجب خواب راحت و عمیق میشود.
دمنوش چای کوهی و زنجبیل
از قدیم، متخصصان طب سنتی برای تسکین علائم آسم، عفونتهای تنفسی و سرفه مصرف چای کوهی را توصیه میکردند. یکی از نوشیدنیهای مهمی که برای افراد سرماخورده تجویز میشود، دمنوش زنجبیل است. این دم نوش بدن را به یک بخاری سیار تبدیل کرده و از ویروسهای سرماخوردگی در امان نگه میدارد. زنجبیل به نوعی پیشگیری کننده قوی برای سرماخوردگی است. از این نوشیدنی در مناطق خیلی سرد یا برای افرادی که بدن شان ایمنی کمتری دارد، استفاده میشود.
دمنوش چای کوهی و پونه
چای کوهی به علت انرژیزایی و نشاط انگیزی میتواند برای رفع خستگی و بیحوصلگی در افراد افسرده سرد مزاج مورد استفاده قرار گیرد. چای کوهی باعث افزایش اشتها میشود. این گیاه در درمان و بهبود دردهای قاعدگی مؤثر است. گرفتگی صدا را باز میکند و خلطآور است. در مبتلایان به تخمدان پلی کیستیک در کنار دمنوش عناب، دمنوشی مناسب محسوب میشود.
در مواد غذایی و نوشیدنی ها، پونه کوهی به عنوان یک ادویه مربوط به آشپزی و یک ماده نگهدارنده مواد غذایی استفاده می شود. پونه کوهی برای ناراحتی های دستگاه تنفسی مانند (سرفه، آسم، کروپ و برونشیت) استفاده می شود همچنین برای اختلالات مانند سوزش سر دل و نفخ استفاده می شود.
دمنوش چای کوهی و گل گاوزبان
چای کوهی خلط آور بوده و در درمان برونشیت و آسم مؤثر است. همچنین چای کوهی سوزش معده و زخم معده را بهبود میبخشد، از اضطراب کاسته و موجب خواب راحت و عمیق میشود. با وجود اینکه این چای عاری از کافئین است، انرژی بدن را افزایش میدهد.
گیاه گل گاو زبان منبع آنتیاکسیدان است و التهاب بدن را کاهش میدهد. همچنین این گیاه سرشار از انواع ویتامینهای گروه ب، ویتامین ث و انواع مواد معدنی همانند، کلسیم، آهن، پتاسیم، فلانوئید، کولین و آنتوسیانین است.
دمنوش چای کوهی و اسطوخودوس
چای کوهی به علت انرژیزایی و نشاط انگیزی میتواند برای رفع خستگی و بیحوصلگی در افراد افسرده سرد مزاج مورد استفاده قرار گیرد. چای کوهی باعث افزایش اشتها میشود. این گیاه در درمان و بهبود دردهای قاعدگی مؤثر است. گرفتگی صدا را باز میکند و خلطآور است. در مبتلایان به تخمدان پلی کیستیک در کنار دمنوش عناب، دمنوشی مناسب محسوب میشود. دمنوش اسطوخودوس با عطر بی نظیر و آرام بخش خود، شما را آرام می کند. مطالعات نشان می دهند که اسطوخودوس سرعت فعالیت دستگاه عصبی را پایین می آورد و باعث آرامش فرد می شود.
دمنوش چای کوهی و کاکوتی
البته ویژگیهای آنتیاکسیدانی یک فنجان دمکردهٔ چای کوهی و کاکوتی بهاندازه یک فنجان چای سبز نیست، اما بهدلیل ویژگی زیستفراهمی آن، با چای سبز قابل مقایسه است. برای از بین رفتن اضطراب و داشتن خواب راحت قبا از خواب یک فنجان دمنوش کاکوتی و چای کوهی بنوشید. این دمنوش برای افزایش یادگیری و تقویت حافظه و افزایش تمرکز به شدت توصیه می شود. دارای خواص ضد التهاب و ضد سرطانی است.
خواص دمنوش چای کوهی برای زنان
از خواص چای کوهی برای زنان میتوانیم به قاعده آور بودن چای کوهی اشاره کنیم. چای کوهی میتواند چرخه قاعدگی و میزان خونریزی در دوره قاعدگی زنان را کنترل و تنظیم کند.
عصاره چای کوهی، میتواند جلوی رشد این سلولهای سرطانی دهانه رحم را تا ۵۰ درصد بگیرد. محققان ۶ ترکیب مختلف چای کوهی را آزمایش کردند و متوجه شدند که دو ترکیب پامیفرین E (pomiferin E) و متوکسیساکورانتین-۶ (۶-methoxysakuranetin)، بیش از ترکیبات دیگر در درمان این بیماری مؤثرند.
محققان ایتالیایی، اسانس چای کوهی را روی سرطان سینه، روده بزرگ و ملانومای انسان در آزمایشگاه بررسی کردند و این گیاه توانست تا حد زیادی جلوی تکثیر سلولهای سرطانی را بگیرد.پس یکی دیگر از خواص به لیمو برای زنان جلوگیری از تکثیر سلول های سرطانی دهانه رحم و سینه است.
اثر قابل توجه چای گوهی بر روی سلولهای سرطان تخمدان نشان داد که ترکیب اولئیکاسید در چای کوهی در سلولهای سرطانی تخمدان سبب مرگ سلولهای سرطانی میشود.
مضرات دمنوش چای کوهی
کسانیکه از قرص ضد بارداری ، داروهای آسم و ضد سرماخوردگی و حساسیت استفاده می کنند نمی توانند چای کوهی مصرف کنند . افراد گرم مزاج صفراوی کمتر استفاده بکنند یا بایک مصلح مثل لیمو خشک یا گیاه سرد وتر استفاده کنند زنان باردار استفاده زیاد نکنند چون باعث سقط میشود بخور دادن گیاه ب الت تناسلی زن هم باعث سقط میشود.
کسانی از چای کوهی استفاده میکنند بهتر است از خوردن گوشتهای کنسرو شده مانند کالباس، شکلات و خوراکیهای شور پرهیز کنند؛ همچنین کسانی که از قرصهای ضد بارداری ، داروهای آسم و ضد سرماخوردگی و حساسیت استفاده میکنند نمیتوانند چای کوهی مصرف کنند.